Home Microsoft Office Formules in Excel

Formules in Excel

Voor wie nog niet weet hoe Excel werkt leggen wij het nog even in het kort uit. Excel is een spreadsheet programma en is een onderdeel van het Office-pakket van Microsoft. Het bestaat uit cellen en kolommen. In deze cellen en kolommen kun je berekeningen maken.

Als je in bezit bent van Excel en onderstaande stappen volgt, dan heb je heel snel in de gaten hoe je gebruik kunt maken van de verschillende functies in Excel. Wij beginnen bij het begin.

Optellen in Excel

Tik in de cellen A2, A3 en A4 drie kleuren in. In A1, B1 en C1 tik je drie namen. Deze tabel ga je vullen met getallen, je krijgt dan een tabel zoals hieronder staat weergegeven. In cel E2, E3 en E4 wil je het totaal aantal hebben staan. Een formule begin je in Excel altijd met een = teken en is als volgt:

=A2+B2+C2

Optellen in Excel

Voor het gemak hebben wij ook een video gemaakt van het optellen in Excel en hoe je een formule makkelijk kunt doortrekken naar beneden:

Aftrekken in Excel

Hierboven hebben we uitgelegd hoe je kunt optellen. Uiteraard kun je na het = teken elke wiskundige functie gebruiken, die je wilt. Aftrekken is dan als volgt:

=A2-B2-C2

Aftrekken in Excel

Vermenigvuldigen in Excel

In het onderstaande voorbeeld gaan wij oppervlaktes berekenen van de verschillende kamers in huis. Dit is de lengte maal de breedte en de formule is dan als volgt:

=B2*C2

Vermenigvuldigen in Excel

Delen, Som en Gemiddelde n Excel

Nu willen we in bovenstaand voorbeeld de gemiddelde oppervlakte per kamer berekenen. Dan tellen we eerst in D5 alle oppervlaktes op, dat is de Som van D2, D3 en D4 in formule als volgt:

=SOM(D2:D4)

Delen wij de som door 3 dan hebben we het gemiddelde vierkante meters per kamer en ziet de formule er als volgt uit:

=(SOM(D2:D4)/3

In Excel bestaat uiteraard ook de functie Gemiddelde, tik je in D6 onderstaande formule dan heb je in een keer het aantal gemiddelde vierkante meters per kamer:

=Gemiddelde(D2:D4)

In onderstaande korte video laten we alle functies zien:

Als functie in Excel

Als een kamer groter of gelijk is aan 25m2 meter betekent dit, dat hij het kenmerk Groot moet krijgen en zo niet dan is het een kleine kamer. Je kunt dit op verschillende manieren berekenen. Wij gebruiken in ons voorbeeld de functie ALS. De formule is:

=ALS(Logische test;[waarde is waar];[waarde is onwaar])

In ons geval wordt de berekening als volgt:

=ALS(D2>=25;(“Groot”);(“Klein”))

Er zijn veel meer functies in Excel, hieronder vind je nog meer tips over Excel. Heb je zelf een handige functie of formule zet hem in het commentaarveld, dan kunnen onze bezoekers er ook van profiteren.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Meer van deze auteur

De beste hoesjes voor een iPhone SE 2020

Onze smartphones zijn belangrijk. Ze houden ons immers op de hoogte van zowel het nieuws van over de hele wereld, maar belangrijker...

Eindelijk duidelijke wetgeving voor online casino’s in 2021

Er is goed nieuws voor Nederlandse gokkers. Vanaf 2021 zullen er namelijk heel wat opties bijkomen voor spelers. Daar waar er momenteel...

5 Cyber Security tips om je iPhone te beschermen

Nu hackers steeds vindingrijker worden, is het belangrijk om al je devices goed te beschermen. Hoewel er misschien niet veel data op...