Home Social Facebook: trap niet in deze 5...

Facebook: trap niet in deze 5 valkuilen

Facebook is het grootste en meest bekende sociale netwerk. Helaas houdt dit ook in dat er veel oplichters, fraudeurs en andere kwaadwillende types gebruik van maken. Sommige hiervan kunnen een echte bedreiging vormen. Daarom is het verstandig dat je goed in de gaten hebt welke berichten wel en welke niet te vertrouwen zijn. Hieronder geven we een aantal bekende voorbeelden van berichten die je beter niet kunt vertrouwen.

Wat is een hoax?

Een hoax is een nepbericht of een gerucht waarin meestal gevraagd wordt om dit zo snel mogelijk te delen. Zolang iedereen het bericht maar blijft delen verspreidt het zich razendsnel. Een hoax kan niet veel schade aanrichten, maar het is wel vervelend. Alle hoaxes zijn gegarandeerd klinkklare onzin en pertinent onwaar. Het beste kun je hoax negeren, want als je deze gaat delen, houd je het gerucht in stand en daar is niemand bij gebaat.

Accepteer geen vriendschapsverzoek van een bekende hacker

Een bekende hoax is een bericht waarin je gewaarschuwd wordt om nooit een vriendschapsverzoek te accepteren van een bepaald persoon. Het zou om een bekende hacker gaan die in binnen afzienbare tijd je computer zal binnendringen. Door dit bericht zoveel mogelijk te delen, waarschuw je ook anderen. Dit bericht is regelrechte onzin. Het is voor een hacker niet mogelijk om je computer binnen te dringen door alleen een vriendschapsverzoek te sturen.

Facebook gaat abonnementsgeld vragen

Regelmatig duikt het bericht op dat Facebook niet langer gratis zal zijn. Meestal ontvang je een bericht met de strekking dat er binnenkort abonnementsgeld gevraagd zal worden door Facebook. Alleen door het bericht in je account weer te geven, kun je gratis gebruik blijven maken van Facebook. Ook dit bericht is volkomen onzin. Er doen trouwens ook veel variaties op deze hoax de ronde.

Je gegevens op Facebook worden openbaar gemaakt

Ook een bekende hoax is de mededeling dat al je gegevens, foto’s en berichten binnenkort door iedereen te bekijken zijn. Het bericht heeft een strekking als: “Facebook gaat al je gegevens openbaar maken en om dat te voorkomen moet je Facebook een berichtje sturen dat je hier hevig tegen protesteert”. Je snapt wel dat ook dit bericht klinkklare onzin is. Facebook zal nooit je gegevens zomaar openbaar maken.

Pas op voor een Facebook- scam

Een scam is wel degelijk gevaarlijk voor je computer, maar ook voor jezelf. Een bekende scam is een zogenaamd filmpje dat naar je gestuurd wordt als een .svg- bestand. Zodra je het bestand opent, word je doorgestuurd naar een “YouTube- achtige” site. Daar moet je een toepassing downloaden, zodat je het filmpje kunt bekijken. In werkelijkheid geef je door het bestand te downloaden hackers toegang tot je computer. Ze zijn nu in staat om zeer gevoelige informatie, als wachtwoorden en bankgegevens, te achterhalen.

Reactie van Facebook

In november 2012 doken de eerste hoax en scams op. De directie van Facebook reageerde daarop met de volgende verklaring: “Iedereen die Facebook gebruikt, is beheerder van de inhoud en mag informatie plaatsen zoals vermeld in onze voorwaarden. Gebruikers bepalen zelf hoe deze inhoud en informatie gedeeld wordt. Dit is ons beleid en dat is het altijd geweest”. Daarmee gaf Facebook dus duidelijk aan dat het bedrijf dus nooit berichten zal versturen zoals in een hoax of scam worden weergegeven.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.