Geen categorieEmotetvirus: wat is het en hoe bescherm je jezelf?

Emotetvirus: wat is het en hoe bescherm je jezelf?

Het NOS journaal deelde het nare nieuws dat het ‘gevaarlijkste virus ooit’ zijn kop weer opsteekt. Nadat het Emotetvirus (soms ook Heoda genoemd) begin dit jaar werd uitgeschakeld is het terug en ook jij kan hier slachtoffer van worden. Wij helpen je met alle informatie die je nodig hebt om hier niet aan ten prooi te vallen.

Persoon met hoodie en onherkenbaar gezicht met een vraagteken

Wat is Emotet?

Emotet is malware en is ontwikkeld als bankingtrojan. Dit is een vorm van malware waarmee geprobeerd wordt zeer gevoelige informatie te stelen, zoals je inloggegevens bij je bank. Simpele antivirusprogramma’s herkennen Emotet niet waardoor het zich ongemerkt steeds verder door je computer en andere apparaten op hetzelfde netwerk verspreidt. Ondertussen jat het allerlei privacygevoelige data.

Bescherming tegen het Emotetvirus

Politie: check of je gegevens zijn gestolen

De politie wijdt een hele pagina aan het Emotetvirus. Je kan hier controleren of je e-mailadres en wachtwoord zijn gestolen zijn door Emotet malware. Dit is niet geheel waterdicht want het betreft in beslag genomen gegevens. Het kan dus zo zijn dat je gegevens wel ontvreemd zijn maar de politie dit simpelweg (nog) niet niet weet.

Preventie: bescherm jezelf

Voorkomen is beter dan genezen. Emotet verspreidt zich voornamelijk door spammail met geïnfecteerde links of software. Deze e-mails zijn heel persoonlijk en kunnen daardoor veel realistischer lijken dan een doorsnee spambericht. Dit komt doordat het virus e-mails leest van al eerder geïnfecteerde gebruikers. Vervolgens stuurt Emotet ook phishingmails naar je opgeslagen contactpersonen, zoals familie of collega’s.

Man met mobiel in hand kijkt naar het scherm en heeft in de andere hand een pinpas

De Emotet e-mails: zéér authentieke uitstraling

De spammails die het Emotetvirus uitstuurt lijken erg authentiek omdat de zogenaamde verzender (bijvoorbeeld de bank) altijd het juiste e-mailadres gebruikt. Je kan deze foute berichten dus niet herkennen aan een foutief verzendmailadres. Je naam kan zelfs bij de persoonlijke aanhef staan! Als gebruiker denk je daarom al snel dat het veilig is.

De verstuurde e-mails bevatten vaak een schadelijke link of geïnfecteerde software of (Word-)documenten die gedownload moeten worden. Als je op zo’n gevaarlijke link klikt of iets download heeft het Emotetvirus toegang tot je netwerk. Eenmaal toegang tot je netwerk is het hek van de dam en kan het alle apparaten op dat netwerk infiltreren, inloggegevens stelen, spamberichten rondsturen, en meer.

Chantage

Sommige gebruikers worden gechanteerd om opnieuw toegang te krijgen tot hun persoonlijk gegevens. Betaal niet! Ga naar de politie en doe aangifte van (internet)chantage of oplichting. Daarna moet je proberen het virus kwijt te raken. In sommige gevallen willen de oplichters jou betalen in ruil voor je gegevens. Uiteraard moet je dit ook niet doen.

Een hand uit een computerscherm pakt geld aan uit een andere hand

Tips ter preventie

Het is onmogelijk jezelf met honderd procent zekerheid te beschermen, maar je kan absoluut je best doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Wij hebben de volgende tips voor je:

Tips voor e-mails, bijlages en extensies

  • Emotet speelt ook in op huidige situaties, zoals de coronapandemie. Deze e-mails bieden ‘informatie’ en voorlichting over COVID-19. Wees daarom ook voorzichtig met links in coronamailtjes.
  • Krijg je een e-mail die zeer legitiem lijkt maar wordt er gevraagd in te loggen, software of documenten te openen of zijn er links die je moet aanklikken? Wees erg voorzichtig en bel de instantie waarvan de e-mail zegt te komen. Zij kunnen je aangeven of zij zo’n email uit hebben gestuurd of niet. Blijkt de e-mail gevaarlijk? Verwijder deze dan meteen, ook uit je prullenbak.
  • Een bestand kan niet meerdere extensies hebben, dus geen .png.exe of jpeg.exe. Exe is altijd een installatie. Zorg dat op je computer de zichtbaarheid van extensies aanstaat zodat je dit meteen ziet.

Tips voor je programma’s

  • Zorg dat alles wat je op je apparaat hebt staan up-to-date is. Ontwikkelaars voeren regelmatig beveiligingsupdates door. Denk aan: besturingssystemen, programma’s, apps, browers en de bijbehorende extensies, e-mailclients, het Office-pakket en PDF-prgramma’s. Je kan vrijwel overal ‘automatisch updates uitvoeren’ aanzetten. Zo heb je altijd de nieuwste beveiliging.
  • Een simpel antivirusprogramma is niet meer genoeg. Het Emotetvirus kan deze ontwijken. Toch zijn malware-opspoorders en antivirusprogramma’s wel degelijk belangrijk. Scan hiermee regelmatig op kwetsbaarheden en laat ze geïnfecteerde bestanden verwijderen. Voorbeelden van goede programma’s zijn Bitdefender en Kaspersky. Ze zijn gebruiksvriendelijk, hebben een gratis optie en verschillende vrij betaalbare premium versies. Wij raden de betaalde versies aan. Deze kunnen veel meer voor jou en je apparaten betekenen dan de gratis versie. Toch kan je altijd kiezen voor de kosteloze optie en dan zit je met deze twee prima.

Tips voor je wachtwoorden

Mevrouw houdt een plaatje vast met een slot erop en allerlei binaire getallen er omheen
  • Gebruik sterke wachtwoorden. Het klinkt misschien gek, maar langere wachtwoorden zijn veiliger dan complexe. Dit heeft te maken met de tijd dat een virus erover moet doen om het te kraken. Toch moet een wachtwoord dat uit veel tekens bestaat ook niet te simpel zijn: een lang en ingewikkeld wachtwoord is dé gouden combinatie. Je kunt een willekeurige reeks cijfers, letters en speciale tekens laten genereren met speciale programma’s of deze zelf bedenken en onthouden met een ezelsbruggetje. Opschrijven kan natuurlijk ook, maar dit vormt een risico in een huishouden met meerdere personen, of in het geval van brand, diefstal of kwijtraken van de papieren.
  • Tegenwoordig zijn er wachtwoordmanagers. Deze programma’s genereren complexe en lange wachtwoorden en slaan dit op in een ‘portefeuille’. Je hebt dus een soort digitale kluis met al je wachtwoorden. Deze kluis is óók beveiligd met een complex, lang en willekeurig hoofdwachtwoord. Je hoeft nu maar één wachtwoord te onthouden. Dus als je wilt inloggen bij bijvoorbeeld je e-mailaccount hoef je alleen maar de kluis te openen door middel van het hoofdwachtwoord en het wachtwoord voor je e-mailaccount op te zoeken om toegang te krijgen tot je mailaccount.

Extra tips

  • Maak regelmatig back-ups van je gegevens op een extern apparaat, zoals een harde schijf of andere computer. Mocht je toch te maken krijgen met dit of een ander virus, dan ben je in elk geval niet meteen al je gegevens kwijt.
  • Toch besmet met Emotet of andere malware? Je moet onmiddellijk een digitale schoonmaak houden! We helpen je hierbij.
Astrid
Astrid
Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.

Recente tips

Populair deze week