Home Windows 5 handige tips om je pc...

5 handige tips om je pc op te schonen

Net zoals je één keer per jaar de voorjaarsschoonmaak houdt, moet je een keer per jaar je pc opschonen. Door het verwijderen van bepaalde software, of de resten hiervan, en je instellingen aan te passen naar je huidige gebruik, zorg je voor de prettigste pc-ervaring. Met deze tips kun je makkelijk je pc opschonen.

Gebruik een opschoontool

Maak gebruik van een simpele en overzichtelijke opschoontool zoals CCleaner. Deze tool wordt door veel mensen aangeraden om je pc mee schoon te maken op het gebied van cookies, oude internetbestanden en andere zaken die achterblijven door het gebruik van het internet. Na de analyse te hebben laten lopen, kies je voor de optie ‘schoonmaken’. Als dit proces voltooid is, zie je hoeveel schijfruimte er door CCleaner vrij is gemaakt. Schoon daarnaast zelf je browser op met de handige toetscombinatie Ctrl+Shift+Del. Hiermee kun je de bezem door je cachebestanden halen en bijvoorbeeld cookies en je zoekgeschiedenis verwijderen.

Verwijder programma’s die je niet gebruikt

Programma’s die je niet gebruikt zijn een verspilling van je schijfruimte. In een jaar verzamelt zich stiekem heel wat software op je computer die je daarna nooit meer nodig hebt. Ga daarom eens kritisch door de programmalijst heen. Zo doe je dat:

 1. Klik op het Windows logo linksonder
 2. Druk op het tandwiel
 3. Open Apps
 4. Selecteer een app en druk op Verwijderen
Apps verwijderen Windows 10

Programma’s bij het opstarten uitzetten

Start jouw computer maar langzaam op? Dan kan dit komen doordat er een heleboel programma’s geladen moeten worden bij het opstarten. Om hier grip op te krijgen en je computer een stuk sneller te laten opstarten, kun je deze programma’s uitzetten bij taakbeheer. Neem volgende stappen:

 1. Toets hiervoor de toetscombinatie Ctrl+Alt+Delete
 2. Kies voor Taakbeheer en druk op Meer opties
 3. Open het tabblad ‘Opstarten’

Onder het tabblad ‘opstarten’ vind je alle programma’s die aangevinkt zijn om tegelijk met het opstarten van je computer mee geactiveerd te worden. Door met je rechtermuisknop op een programma te klikken die je niet nodig hebt bij het opstarten, kun je kiezen voor uitschakelen.

Lees: Meer tips om computer sneller te opstarten

Maak schijfruimte vrij

Wil je meer schijfruimte vrijmaken? Windows heeft hier een handige tool voor. Als je dit een keer in de paar maanden doet heb je nooit overbodige rommel op je harddisk staan. Opschonen gaat in een paar klikken:

 1. Open Windows Explorer met Windows toets + E
 2. Klik met je rechtermuisknop op je C:\ schijf
 3. Kies voor Eigenschappen
 4. Vervolgens klik je op Schijfopruiming
 5. Doorloop de stappen
Schrijfruimte vrijmaken met Schijfopruiming in Windows

Vergeet je persoonlijke bestanden niet

Vergeet vooral niet de mappen schoon te maken met je persoonlijke bestanden. Films, foto’s en documenten kunnen namelijk ook een hoop plaats op je computer innemen. Gebruik een tool om grote bestanden op te sporen. Met software zoals TreeSize Free. Hiermee kun je mappen en schijven onderzoeken en de software zet deze automatisch op volgorde naar grootte. Vervolgens kun je zelf in deze mappen gaan spitten en selecteren welke bestanden er wel of niet weg kunnen. Tip: wil je wel ruimte vrij maken maar geen bestanden weggooien? Investeer dan in een externe harde schijf waarop je al je waardevolle data kan bewaren.

Stefanie
Technologie is er om ons leven makkelijker te maken. Ik haal er veel plezier uit om voor alles een app te vinden die taken vereenvoudigt of me juist ergens aan helpt herinneren. Zo gebruik ik ook talloze apps om mijn werk als freelancer in goede banen te leiden!