Veilig internetten op openbaar netwerk

Tegenwoordig heb je steeds meer openbare netwerken, ook wel hotspots genoemd. In bibliotheken, fastfoodketens, hotels en cafés kun je gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk waar iedereen op kan inloggen. Zeer handig uiteraard, maar hoe zit het met de veiligheid?

Is een openbaar wifi-netwerk veilig?

In principe is een openbaar wifi-netwerk niet veilig. Dat komt omdat iedereen erop in kan loggen en daardoor zou het mogelijk kunnen zijn dat internetcriminelen misbruik maken van de situatie. Die zouden via het onbeveiligde openbare netwerk kunnen inbreken op de verbinding van een ander en zo kunnen meekijken en zelfs iets stelen.

Geen financiële transacties of bedrijfsgevoelige gegevens

Het kan voorkomen dat je geen keuze hebt en verbinding moet maken met een wifi-netwerk. Al dit gebeurt bezoek dan geen sites waar bedrijfsgevoelige gegevens op staan en maak geen verbinding met je bank. Kortom gebruik geen sites of apps waar gevoelige gegevens op staan. Kortom houd voor jezelf de stelregel:

Is het erg als dit openbaar wordt? Antwoord je met nee dan kan het geen kwaad. Antwoord je met ja, wachten tot je op een beveiligd netwerk zit.

VPN verbinding

Niet alleen op openbare netwerken, maar het is sowieso verstandig om gebruik te maken van een VPN verbinding als je connectie maakt met internet. In IOS en Android kun je een VPN verbinding instellen. Je moet wel een account hebben bij een VPN provider, zoals Witopia, ProXPN of PUREVPN.

Als je vaak met een laptop werkt op een hotspot of openbaar netwerk kun je gratis software installeren voor een VPN verbinding.

Hieronder het configuratiescherm voor VPN op iPhone:

VPN instellen iPhone
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.