Dit zijn de nieuwste functies van Windows 10 mei

Home Windows Dit zijn de nieuwste functies van...

Goed nieuws, Microsoft heeft de grote nieuwe Windows 10 mei update beschikbaar gemaakt. Niet als iedere update zijn er nieuwe functies, een aantal wijzigingen en wat aanpassingen. Wij vertellen jou meer over een aantal van de opvallende nieuwe veranderingen.

Nieuwe functies

Een van de meest interessante functies van deze update is Windows Sandbox. Dit is een besturingssysteem waarbij software in een container gezet kan worden om het te testen, zonder het besturingssysteem aan te tasten. Ook is er een nieuwe visuele verandering voor Windows-gebruikers. Er is namelijk een nieuwe licht thema toegevoegd. Dit is de vervanging voor het donkere thema die wij van Windows 10 gewend zijn. Microsoft heeft de standaard achtergrond van Windows 10 aangepast, zodat deze beter aansluit op het nieuwe licht thema. De pictogrammen in de verkenner hebben een lichtere kleur.

Het lichte thema kun je als volgt instellen:

  • Klik met je rechtermuisknop op Bureaublad
  • Kies voor: Aan persoonlijke voorkeur aanpassen
  • Links kies je voor Kleuren
  • Zet Kies uw kleur op licht
Licht thema instellen Windows 10

Je zal ook verbeteringen in het Start-menu zien. Voorheen was het Start-menu vrij vol van keuzes. Dat is nu vereenvoudigd, want je ziet voortaan recente apps en documenten. Helaas wordt deze nieuwe lay-out van het Startmenu alleen weergegeven als je een nieuw gebruikersaccount aanmaakt. Er zijn nu ook meer ingebouwde apps die verwijderd kunnen worden door gebruikers.

Controle over nieuwe Windows updates

Microsoft heeft eindelijk de functie toegevoegd om invloed te hebben wanneer updates uitgevoerd worden. Alle Windows 10-gebruikers kunnen nu updates pauzeren. Het gaat hierbij om de kleinere updates, maar gebruikers worden dus niet meer onderbroken. Bij grote updates kunnen gebruikers de updates ook tegenhouden.

Als je Windows Updates opent kun je op Updates gedurende nog 7 dagen onderbreken klikken om de updates met een week uit te stellen.

Updates onderbreken in Windows 10

Er is wel een grens, als de Windows-versie niet meer ondersteund wordt, zal Windows de update alsnog automatisch uitvoeren. Je zal vast herkennen dat je voorheen een melding kreeg bij sommige updates wanneer er onvoldoende vrije ruimte was. Ook daar hoef je je geen zorgen meer over te maken. Microsoft reserveert ongeveer 7 GB aan schijfruimte voor Windows updates. Dit betekent dat apparaten met een beperkte opslagruimte altijd geüpdatet kunnen worden.

Nog meer nieuwe functies

Nog een belangrijke verandering in deze nieuwe Windows update is het besluit van Microsoft om Cortana, de digitale assistent, gescheiden te houden van de taakbalk. Als je nu op zoeken klikt, krijg je een zoekfunctie van het besturingssysteem te zien. En als je Cortana nodig hebt, moet je op het pictogram ervan klikken. Daarnaast is er ook Kaomoji bijgekomen. Die kan je terugvinden bij het schermtoetsenbord.

Nu installeren

Wil jij de nieuwste update downloaden? Ga dan naar de instellingen van je apparaat. Kies voor ‘bijwerken en beveiligen’. Vervolgens druk je op ‘Windows Update’. Het kan zijn dat de update nu voor je klaarstaat. Als dat niet het geval is kan je op ‘Zoeken naar updates’ klikken. Als de update alsnog niet verschijnt, moet je afwachten tot de update beschikbaar wordt voor jouw toestel of je kunt er voor kiezen op de Windows 10 mei update handmatig te installeren.

Kiara
Technologie gaat veel dieper dan alleen de telefoontjes in onze handen. En is tegenwoordig bijna onvermijdelijk geworden. Als schrijfster vind ik het ontzettend gaaf om mij hierin te verdiepen. Het uitvogelen van de nieuwste applicaties, smartphones en functies zijn voor mij dus altijd wel een leuke bezigheid.