SoftwareDigitaal rechercheur spelen: sporen achterhalen pc

Digitaal rechercheur spelen: sporen achterhalen pc

Tijdens het werken met je Windows pc of laptop laat je allerlei digitale sporen achter. En dat zijn er meer dan je denkt! Niet alleen je surfgeschiedenis wordt opgeslagen maar ook allerlei gegevens zoals: geïnstalleerde software, datums, tijden, wachtwoorden, apparaten die zijn aangesloten en nog talloze andere zaken. Met het gratis programma Win-Ufo kun je al deze sporen achterhalen en geeft de computer al zijn geheimen prijs.

Gegevens achterhalen van de pc

Win-UFO (Ultimate Forensics Outflow) is een gratis programma waarmee je zelf forensisch onderzoek kunt doen en allerlei gegevens van een PC kunt achterhalen. Je kunt het vanaf de harde schijf van de computer starten maar het werkt ook als standalone programma op een USB stick. installeren is dus niet nodig.

Bij het opstarten vraagt het programma je of je een rapport wilt genereren. Als je hiervoor kiest gaat Win-UFO voor je aan de slag en genereert hij een uitgebreid rapport met allerlei gegevens over: geïnstalleerde software, opgeslagen wachtwoorden, browsergeschiedenis, overzicht van actieve processen, logbestanden, datum en tijdgegevens, enz. Je kunt er ook voor kiezen om handmatig als digitaal rechercheur aan de slag te gaan zelf de tools te gebruiken. Wel zo leuk natuurlijk, en met de overzichtelijke grafische interface is dat alles behalve moeilijk.

Hieronder een screenshot om de geschiedenis van verschillende browsers te achterhalen:

Ultimate forensics outflow

Virusscanner kan alarm slaan

Win-UFO bestaat uit een aantal afzonderlijke tools. Je dient bij gebruik van deze software er rekening mee te houden dat een virusscanner dit soort forensische programma’s met argusogen bekijkt en ze in veel gevallen beschouwt als potentieel ongewenst programma. Mocht je dus waarschuwingen van je virusscanner krijgen, dan kun je deze veilig negeren.

Avatar of martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week