BesturingssystemenWindowsDe ultieme top-10 Windows tips & oplossingen

De ultieme top-10 Windows tips & oplossingen

Zo’n 70 tot 80 procent van alle pc’s loopt op Windows. Dat maakt het verreweg het meest gebruikte en populairste besturingssysteem. Toch werkt het niet altijd naar behoren of worden er aparte wijzigingen doorgevoerd. Daarom de ultieme top-10-Windowslijst. We linken hierbij naar de meest voorkomende problemen en onze meest bekeken oplossingen.

Windows toetsenbord ingezoomd op het windows-logo

1. Windows start niet meer op

Drama! Als Windows niet meer opstart of sterk tegensputtert heb je een probleem. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Hoewel je dit vaak kan oplossen binnen Windows zelf is het soms nodig om dit via een usb-stick, dvd of herstelprogramma’s te doen. ➥ Vind hier alle oplossingen.

2. Maak je computer sneller

Vrouw zit gefrustreerd en vermoeid achter laptop met hoofd tussen haar handen

Niets is zo vervelend als een langzame computer. Je verliest je geduld, raakt gefrustreerd en hebt er ook geen zin meer in. Gelukkig hebben wij meer dan genoeg tips om je pc een stuk sneller te maken. ➥ Bekijk hier onze aanraders maar vergeet ook vooral niet deze tips!

3. Prullenbak kwijt?!

Na de upgrade van Windows 10 lijkt je prullenbak compleet kwijt. Waarheen? Geen idee. Hoe dan ook: je wilt ‘m terug. Er zijn verschillende manieren om het afvalbakje weer op je bureaublad te hebben staan. ➥ Prullenbak in Windows 10 weg? Zo krijg je hem terug!

4. Opschonen van je pc

Archiefkast met open lade met dossiers

Over prullenbakken gesproken; ook je pc heeft behoefte aan een regelmatige virtuele schoonmaakbeurt. Naast dat het jou weer wat ruimte geeft, maakt het je computer of laptop vaak een stuk sneller. Een win-winsituatie dus. ➥ We leggen je hier uit hoe je het beste aan deze klus begint en wat je niet mag vergeten.

5. Startmenu aanpassen

Sinds Windows 10 valt er van alles aan te passen in het startmenu van het populaire besturingssysteem. Denk aan het formaat van de tegels of een andere vormgeving. Hoe? ➥ Check het hier.

6. Snelkoppeling maken of verwijderen

Er zijn meerdere redenen waarom je een snelkoppeling zou willen maken. Zo wil je misschien zeker zijn dat je direct naar de website van je bank gaat en niet per ongeluk wordt opgelicht met een neplink. Of het kan makkelijk zijn een programma dat je vaak gebruikt op je bureaublad te hebben staan. Zo hoef je deze niet steeds op te zoeken. Lijkt jou dit ook fijn? ➥ Een snelkoppeling maken in Windows 10.

7. Bluetooth koppelen

Donkerharige vrouw met draadloze oordopjes in zit achter haar laptop

Met bluetooth heb je geen kabeltjes meer nodig. Je kan met bluetooth een draadloze verbinding opzetten tussen twee apparaten op korte afstand. Denk bijvoorbeeld aan je oordopjes of een toetsenbord. Het scheelt veel geklungel met al die draden, dus wij zeggen: doen! ➥ Hoe schakel ik bluetooth in op mijn Windows 10 pc?

8. Google Drive toevoegen

Tegenwoordig kan je je bestanden overal en nergens opslaan, dit hoeft niet meer daadwerkelijk op je computer te zijn. Er zijn verschillende programma’s om veel foto’s, video’s en andere bestanden mee op te slaan in de ‘cloud’. Google Drive is hier een van, maar wist je dat je deze gewoon kan toevoegen aan je Windows verkenner? ➥ Hier leggen we dit stap-voor-stap uit.

9. Knipprogramma

Windows bezit een heel mooi knipprogramma. Hiermee maak je van een specifiek stukje van een schermafbeelding een schermopname. Deze kan je dan ook bewerken. Er zijn hier veel meer mogelijkheden mee dan je denkt. ➥ Knipprogramma in Windows: zo werkt het.

10. Virtuele post-it

Bureau met een openstaande windows laptop, een beker en veel gekleurde en verfrommelde post-its

Ideaal! In plaats van een volgeplakt scherm met gele papiertjes die op den duur afbladderen, plaats je simpelweg een virtuele post-it. Elke keer als je naar je bureaublad kijkt, wordt je herinnerd aan datgene dat je hebt genoteerd. Net zo geel als de gewone post-it, maar heb je liever een andere kleur? Helemaal prima. ➥ Post-it plakken op je bureaublad.

Astrid
Astrid
Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.

Recente tips

Populair deze week