HardwareDe beste monitoren om games op te spelen

De beste monitoren om games op te spelen

Waarom een monitor belangrijk is

Een goede monitor speelt om twee redenen een belangrijke rol bij het gamen. In de eerste plaats zien je games er op een goed scherm veel beter uit. Vooral wanneer ontwikkelaars veel aandacht besteden aan het design en de omgeving waarin de spelers zich bevindt. In de tweede plaats is een hoge kwaliteit monitor belangrijk voor competitieve gamers. Ze geven namelijk sneller weer wat er gebeurt door lagere reactietijden. Hierdoor kun je eerder reageren op de omgeving en op de acties van andere gamers. Dat is dus met name interessant voor spelers die veel online gamen en dat op een zo hoog mogelijk niveau willen doen. Met name bij first person shooters is een lage reactietijd onmisbaar om te kunnen presteren.

De eigenschappen van een goede game monitor

Niet iedereen heeft dezelfde wensen als het op een monitor aankomt. Daarom hebben we vier monitoren uitgezocht die elk geschikt zijn voor een andere groep gamers. Uiteraard zijn er wel een aantal eigenschappen waar iedereen naar op zoek zit. Zoals gebruikelijk houden we rekening met de verhouding tussen prijs en kwaliteit. We spreken eerst de belangrijkste karakteristieken van game monitoren door. Op basis daarvan kun je bepalen welke monitor voor jou de beste keuze is.

De ideale maat voor je beeldscherm

Wat de perfecte afmetingen van een monitor zijn, is afhankelijk van je voorkeuren. Hierbij is het wederom belangrijk wat voor games je wilt spelen en wat je doel is. Casual gamers hebben het meeste baat bij een groot scherm met een hoge resolutie die kleuren levendig weergeeft. Voor competitieve gamers levert een monitor met kleinere afmetingen voordelen op.

De standaard afmeting van een gaming monitor begint bij 24 inch.

De beste monitor voor casual gamers

Een groot scherm met een hoge resolutie zorgt voor de mooiste plaatjes. Als jij gewoon lekker wilt ontspannen tijdens het gamen en wilt genieten van de omgeving die op je scherm verschijnt, dan kies je het beste voor een groot scherm. Dit type gamer kiest in 2019 meestal voor een scherm van 27 inch of groter. Bij zo’n beelddiagonaal is een resolutie van 1080 x 1920 eigenlijk niet meer genoeg. Je zult door de afmetingen van het scherm de individuele pixels kunnen zien zitten. Een 4K resolutie zal voor veel gamers een overkill zijn. Want je computer zal waarschijnlijk niet in staat zijn om de nieuwste games op zo’n hoge resolutie te kunnen draaien. Tenzij je over een echte monster pc beschikt. Het gouden midden is op dit moment daarom een resolutie van 1440 x 2560 pixels. Hierbij heb je een scherp beeld en heb je niet meteen de snelste en duurste videokaart en processor nodig.

De belangrijkste eigenschappen in een monitor voor competitieve gamers

Voor competitieve spelers telt maar een ding: het verslaan van de tegenstander. Mooie kleuren en schitterende landschappen zullen je daar niet bij helpen. Je wilt zo snel mogelijk kunnen reageren en alles op je scherm direct waar kunnen nemen. Om die reden zie je veel professionele gamers op een 24 inch monitor spelen. Nog niet zo lang geleden was 22 inch zelfs de standaard. Het voordeel van een kleiner scherm is dat je alles in één oogopslag kunt overzien. Daardoor zul je eerder in de gaten hebben wanneer iets of iemand aan de zijkant van je scherm verschijnt. Dat levert uiteraard voordelen op wanneer de reactietijd allesbepalend is.

De refresh rate van een monitor

Om alles snel te kunnen zien, moet je monitor in staat zijn om gebeurtenissen ogenblikkelijk weer te geven. Daarom kiezen vrijwel alle competitieve gamers voor een monitor met een hoge refresh rate. Die wordt gemeten in Hertz (Hz). De refresh rate is het aantal keer per seconde dat een beeldscherm alle pixels opnieuw kleurt. Een standaard monitor heeft ongeveer 60 Hz. Dat is meer dan genoeg voor iemand die puur voor het plezier games speelt. Wanneer je echt wilt presteren, dan is het de moeite waard om te kiezen voor een beeldscherm met een hogere refresh rate. Speciale gaming monitoren hebben een refresh rate tot 240 Hz. Vanaf ongeveer 144 Hz wordt er gesproken van een echte gaming monitor. Op het moment is het alleen mogelijk om 240 Hz te bereiken met een 1080p monitor. Beeldschermen met 1440p kunnen 165 Hz halen en 4K monitoren hebben een maximum van 144 Hz. Daar komt in begin 2020 verandering in, want dan wordt HDMI 2.1 gelanceerd.

Pixel response time

Wanneer je naar een gaming monitor zoekt, dan kom je waarschijnlijk vaak het begrip ‘pixel response time’ tegen. In het kort is dit de tijd die en pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Game monitoren die specifiek gericht zijn op prestaties hebben vaak een pixel response time van minder dan 2 milliseconden. Over het algemeen zullen gamers genoeg hebben aan een pixel response time van minder dan 5 milliseconden.

Input lag

Gamers letten veel op de zogenaamde input lag. Dat is de tijd die het kost voor een actie die de gamer uitvoert om op het scherm verschijnen. De input lag is dus eveneens belangrijk om zo snel mogelijk te kunnen reageren. Als je echt erg competitief bent en op een hoog niveau speelt, dan gaat een zo klein mogelijk input lag pas echt een rol spelen. Dergelijke gamers zijn op zoek naar een beeldscherm met een input lag van onder dan 5 milliseconden.

Afhankelijkheid van de hardware in je pc

Natuurlijk is een monitor lang niet alles. Voor de drie bovenstaande eigenschappen is de hardware in je computer cruciaal. Je hebt niet veel aan een hoge refresh rate als je videokaart niet genoeg frames per seconde kan genereren. Wanneer je games speelt die minder veeleisend zijn, dan zal dit uiteraard minder snel problemen opleveren. Wanneer je op een lagere resolutie speelt, dan heb je een minder krachtige pc nodig. Dat kan dus ook een reden zijn om te kiezen voor een monitor met 1080p.

Geforce rtx
De duurste zoals een msi geforce rtx 2080 is niet altijd noodzakelijk 🙂

IPS en TN panels

Bijna alle monitoren zijn gebaseerd op twee beeldschermtechnieken. Dat zijn IPS en TN. In dit artikel zullen we ons niet te veel op de precieze technische richten. Het is vooral belangrijk om te weten dat IPS kleuren een stuk mooier en helderder weergeeft. Een ander voordeel is dat de kijkhoek veel groter is. Desondanks is TN het populairste alternatief voor competitieve gamers. Bij dit type monitor is de refresh rate hoger en de response time lager. Dat is dus ideaal om snel te kunnen reageren. Op een goed IPS scherm kun je natuurlijk ook prima gamen. Ze zijn bovendien een stukje veelzijdiger omdat foto’s en video’s bijvoorbeeld ook mooier worden weergegeven.

In het kort:

Als je een competitieve gamer bent die games speelt waarbij je snel moet reageren, dan is een TN monitor met een hoge refresh rate, lage pixel response time en een lage input lag de beste optie voor jou. Je zult dan bovendien geen grotere monitor willen dan 24 inch. Een resolutie van 1080 x 1920 is dan genoeg. Om helemaal klaar te zijn voor de toekomst kun je een 1440p monitor overwegen. Als je vooral games speelt voor de mooie plaatjes, dan is een monitor van 27 inch of groter voor jou geschikt. Een IPS panel geeft kleuren beter en helderder weer en is daarom de beste optie. Monitoren van 27 inch of groter hebben minstens een resolutie van 1440 x 2560 nodig om een scherp beeld te genereren. Een 4K monitor is ook zeker het overwegen waard. Om daar optimaal van te profiteren heb je echter wel zeer krachtige hardware nodig.

De beste monitor voor competitieve gamers: Dell S2417DG

Als je echt wilt winnen, dan is de Dell S2417DG voor jou bedoeld. Het is eigenlijk alles wat je van een gaming monitor kunt verwachten. Met een refresh rate van 165 Hz heb je alles als eerste in de gaten. Dankzij de response time van 1 ms kun bovendien razendsnel reageren. Voor gamers is het formaat met 24 inch perfect. De resolutie van deze monitor is 1440 x 2560. Dat is meer dan de gewenste 1080, maar je kunt de resolutie natuurlijk altijd omlaag zetten voor een hogere frame rate. Het betekent bovendien dat je klaar bent voor de toekomst. De Dell S2417DG heeft een TN panel. Desondanks zijn de kleuren verrassend helder en levendig. Hoewel ze nog steeds niet te vergelijken zijn met de kleuren van een kwalitatief hoogstaande IPS monitor. De Dell S2417DG is, met ruim 400 euro, bovendien nog altijd een stuk goedkoper dan de meeste andere high end monitoren. Deze monitor is in onder andere hoogste verstelbaar. Daarom zit je altijd in de goede houding, wat je gaming sessies alleen maar bevordert. De Dell S2417DG is een voortreffelijke gaming monitor voor iedereen die van winnen houdt.

Dell monitor

Een uitmuntende budget monitor voor competitieve gamers: ASUS VG248QE

Competitieve gamers hebben niet meer nodig dan een resolutie van 1080 x 1920. De ASUS VG248QE is een schitterende optie die je al voor minder dan 200 euro op je bureau kan hebben staan. De monitor heeft een TN panel met een refresh rate van 144 Hz en een response time van 1 ms, Dat zijn getallen waar competitieve gamers van dromen. Dat geldt eveneens voor de beeldschermdiagonaal van 24 inch. Puur om te gamen, is dit beeldscherm alles wat je nodig hebt. Andere gebruikers zullen op de lange termijn de resolutie waarschijnlijk wat aan de lage kant vinden. Daarbovenop is de kleurweergave niet te vergelijken met die van IPS panels en zelfs niet met die van duurdere TN monitoren. Maar wanneer jij in je games altijd het eerste schot wilt kunnen lossen, dan is deze budget monitor helemaal perfect.

Asus gaming monitor

Voor liefhebbers van verbluffende visuele effecten: Acer Predator XB321HK

Als je echt graag een 4K monitor wilt, dan is de Acer Predator XB321HK de beste optie. De resolutie zorgt er samen met de beeldschermdiagonaal van 32 inch voor dat alles schitterend wordt weergegeven. Om hier optimaal van te profiteren zul je wel een gloednieuwe, premium videokaart in je computerkast moeten plaatsen. Het IPS panel geeft kleuren levensecht weer. De Acer Predator XB321HK is, van alles monitoren in deze lijst, dan ook het meest geschikt om films en series op te kijken. De refresh rate is met 60 Hz niet genoeg voor competitieve spelers. De reponse time van 4 ms is ook wat aan de hoge kant. Als je geen first person shooters op een hoog niveau speelt, dan zul je geen enkele hinder ervaren. Je zult wel flink in de buidel moeten tasten voor deze monitor. De prijs ligt iets onder de 800 euro. Daarvoor krijg je wel een beeldscherm voor terug waarmee je echt helemaal ondergedompeld wordt in je favoriete games. Bovendien is het kijken van films en series een feest op de Acer Predator XB321HK.

De beste budget optie voor allround gebruik: LG 24MP59G-P

Voor rond de 130 euro kun je al beschikken over een prima monitor om mee te gamen. De LG 24MP59G-P is bovendien zeer geschikt voor veelzijdige taken dankzij het IPS panel. Het scherm is 24 inch in diameter en heeft een resolutie van 1080 x 1920. Dat is dus precies waar veel gamers naar op zoek zijn. Daarbovenop is de response time 1 ms. De refresh rate is met 60 Hz alleen niet genoeg voor echt competitieve gamers. Maar bij een IPS monitor vind je niet snel een hogere refresh rate. Het is sowieso lastig om een beeldscherm met een IPS panel te vinden die minder kost dan de LG 24MP59G-P. Als je op zoek bent naar een prima beeldscherm voor een zachte prijs, dan is dit exemplaar van LG een uitstekende keuze. Je zult je favoriete games kunnen spelen zoals ze bedoeld zijn en de LG 24MP59G-P is eenvoudigweg een voortreffelijke allround monitor.

Lg gaming monitor
Avatar of jurjen
Jurjen
De kwaliteit van ons leven wordt beter door gebruik te maken van nieuwe technologische producten en applicaties. Ik schrijf graag heldere teksten over hoe we daar het beste van kunnen profiteren.

Recente tips

Populair deze week