Op 28 januari is het de ‘Dag van de Privacy’. Op deze dag staan we stil bij onze rechten over het gebruik van persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Hier volgen alvast dertien tips waarmee je je privacy beter kunt beschermen:

Schakel Java en Flash uit in je webbrowser

Java- en Adobe Flash Player- plug-ins zijn veel voorkomende kwetsbaarheden voor browsers. De twee software platforms zijn handig en voorzien veel interactieve inhoud op internet, maar vormen een groot risico op infectie door malware.

Bedek de webcam van je computer

Het is voor hackers heel eenvoudig om de controle over een webcam over te nemen. Je kunt dit heel simpel voorkomen door de cameralens op je laptop te bedekken met een stukje zwarte tape.

Kijk wat websites achter de schermen doen

Veel websites verzenden en ontvangen veel informatie over je. Dit sturen ze weer door naar andere websites (die je zelf waarschijnlijk nooit direct zou bezoeken). Gelukkig is er een aantal softwaretools, zoals de gratis browser Lightbeam, waarmee je dit kunt voorkomen.

Zeg je Facebookaccount op

Bijna elk stukje informatie dat je op een sociale netwerksite plaatst, kan later op een vervelende manier tegen je worden gebruikt (bijvoorbeeld voor identiteitsfraude). Het beste kun je alle sociale netwerken, vermijden (behalve de professionele netwerksite LinkedIn). Blijf je toch op Facebook? Bekijk dan onderstaande tips:

15 beveiligingstips voor Facebook

Bedek de ene hand met de andere als je pint

De nieuwste techniek om illegaal achter je pincode te komen, is het gebruik van een kleine, bijna onzichtbare camera die je toetsaanslagen opneemt, terwijl jij je pincode invoert. Voorkom dit door je ene hand te bedekken met de andere tijdens het pinnen.

Koop een iPhone

De matige beveiliging van het Android- platform en de minimale beoordeling van apps in de Google Playstore zorgen ervoor dat het gemakkelijker is om een Android- telefoon te infecteren met malware dan een iPhone.

Ga internetten via een virtuele machine

Een virtuele machine is in wezen een afzonderlijke, op software gebaseerde, computer binnen je fysieke computer. Door een virtuele machine te gebruiken ben je beter beschermd tegen malware.

Voer alle internetverbindingen uit via Tor

Het Tor- netwerk is een geavanceerd proxy systeem dat je netwerkverkeer anoniem van de ene naar de andere verborgen server stuurt. Op deze manier is je internetverkeer in principe niet te traceren. 9. Laat je mobiele telefoon thuis als je naar het buitenland reist. Veel Westerse reizigers hebben ondervonden dat er spyware geïnstalleerd is op hun smartphone of laptop in landen als Birma of China. Laat je mobiele telefoon gewoon thuis en als je in het buitenland een mobiele telefoon nodig hebt, gebruik dan een lokaal aangeschafte telefoon.

Met de Tor browser kun je anoniem internetten:

Anoniem internetten met Tor

Isoleer gevoelige informatie

Als je gebruik maakt van gevoelige informatie, zoals internet bankieren, zou je eigenlijk voor iedere handeling een afzonderlijke computer moeten gebruiken: een computer voor internet bankieren, een voor surfen, een voor e- mailen enzovoort. In de praktijk is dit meestal niet haalbaar, maar iedere handeling in een andere browser uitvoeren, helpt ook al een heel stuk.

Klik niet op onbekende links

Veel malware infecteert computers wanneer gebruikers op links klikken die door onbekenden zijn gemaild. Doe dit niet. Je weet niet waar de link echt naar toe leidt.

Gebruik zo vaak mogelijk contant geld

Voor alledaagse aankopen is het beter om contant te betalen dan om je bankpas of creditcard te gebruiken. Gebruik plastic geld bij voorkeur alleen bij echt grote aankopen. Hoe meer je gebruik maakt van bankpassen of creditcards, hoe meer kansen je creëert voor dieven. Geef je bankpas of creditcard sowieso nooit uit handen!

Versleutel je smartphone, laptop of tablet

De nieuwste versies van iOS versleutelt een smartphone of tablet automatisch als er een toegangscode is ingeschakeld. Op Android- apparaten is codering een eenvoudige optie in het menu Instellingen. Als je telefoon zoekraakt, of wordt gestolen, is het bijna onmogelijk voor iemand anders om bij je gegevens te komen zonder je wachtwoord.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.