AppsCoronabewijs ophalen in CoronaCheck-app

Coronabewijs ophalen in CoronaCheck-app [2G & 3G]

Toch naar buiten om leuke dingen te doen en heb je je net laten vaccineren of testen, of ben je recentelijk hersteld van corona maar geen prik gehad? In die gevallen heb je een coronabewijs nodig. Deze haal je op in de CoronaCheck-app.

Drie mensen in winterkleding wandelen in de stad met mondkapjes op

Coronabewijs ophalen: downloaden

Hier download je de Coronacheck-app voor iPhone en hier voor Android

Download eerst de CoronaCheck-app, deze heeft een blauw icoontje met een QR-code erin. Als je de app opent, krijg je eerst wat informatie over het coronabewijs. Klik op ‘Volgende‘. Onderteken de privacyverklaring want anders kan je niet verder. Er bestaan twee codes in de app: een nationale en een internationale waarmee je de grens over kan.

Nationaal bewijs: de stappen

Nu verschijnt een ‘overzicht’ van je codes. Die heb je nog niet. Klik daarom op ‘Maak QR-code’. Nu verschijnen er drie mogelijkheden. Mogelijk worden er dit binnenkort twee (de zogenoemde 2G-regel waarin een negatieve testuitslag niet meer voldoende is). De drie opties die je kan kiezen in de app zijn: ‘Testbewijs’, ‘Herstelbewijs’ en ‘Vaccinatiebewijs’. Hierin maak je nu de keuze die op jou van toepassing is. Als je nog maar één coronaprik hebt gehad kan je nog geen vaccinatiebewijs maken.

Om je coronabewijs op te halen log je in met DigiD met behulp van de DigiD-app of SMS-controle. Je hebt hiermee je bewijzen opgehaald en dit is zichtbaar in de app. Check je naam en geboortedatum goed, net als de datum van het test- of herstelbewijs of de data van de vaccinaties. Klik op ‘Bekijk QR-code’ als je het bewijs ergens moet laten zien, zoals een museum of restaurant.

Twee mensen met mondkapjes op die met twee rietjes van één milkshake drinken

Internationaal bewijs: let op!

Om een internationaal bewijs op te halen volg je dezelfde stappen als voor het nationale bewijs. Klik daarvoor in de app op ‘Internationaal’ > ‘Bekijk QR-code’. Nu kan je de code laten zien. Binnen de EU werken ze met de internationale code uit de CoronaCheck-app, maar soms eisen EU-staten nog extra bewijs of papieren. Controleer dit altijd goed van te voren.

Ga je buiten de EU op reis? Dan is de CoronaCheck-app in de meeste gevallen niet geldig. Check de eisen voor toegang in het land of gebied per bestemming via de overheidswebsite NederlandWereldwijd. Soms is één van de gevraagde bewijzen een (papieren) vaccinatiebewijs.

Papieren coronabewijs ophalen

Er zijn verschillende redenen waarom je geen digitaal bewijs kan of wilt ophalen, bijvoorbeeld omdat je geen smartphone hebt of je naar een land gaat waar ze een papier bewijs eisen.

Ga naar CoronaCheck.nl. Als je vanuit de homepage komt klik je eerst op ‘Maak papieren bewijs’. Met onze link zit je al meteen op de juiste pagina. Accepteer de privacyverklaring en kies welk coronabewijs je wilt ophalen (vaccinatie, herstelbewijs of testbewijs). Log in met DigiD. Na het inloggen zijn je opgehaalde bewijzen meteen zichtbaar. Scroll naar beneden en kies ‘Maak bewijs’. Vervolgens staan je nationale en internationale QR-codes klaar. Klik op ‘Download PDF’ en print je bewijs. Nu kan je een dagje uit of de grens over.

Coronabewijs ophalen van je kind

De leeftijd waarop kinderen een coronabewijs moeten laten zien wijzigt nog wel eens. Tot hun dertiende jaar regel je het ophalen van een coronabewijs nog makkelijk zelf of samen met je kind. Vanaf 14 jaar is DigiD – wat je nodig hebt voor een coronabewijs – echter strikt persoonlijk en mag je niet meer helpen. Je mag géén DigiD aanvragen voor iemand anders en er wordt verwacht dat kinderen van 14 jaar of ouder DigiD volledig zelf kunnen aanvragen en gebruiken. Wil je kind DigiD aanvragen? Zo gaat dat.

Avatar of astrid
Astrid
Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.

Recente tips

Populair deze week