Schoonmaken en opruimen zijn niet alleen in de fysieke wereld van belang. Ook je digitale omgeving moet regelmatig worden opgeschoond. Laptops en computers raken na verloop van tijd behoorlijk ongeorganiseerd en vol met overbodige bestanden en programma’s. En al die virtuele troep heeft kwalijke consequenties. Omdat het telkens moeilijker wordt om de juiste bestanden en programma’s te vinden, neemt je werktempo steeds verder af. Bovendien wordt de computer er een stuk trager van.

Maar er is ook goed nieuws. Dit soort problemen is namelijk vrij gemakkelijk te voorkomen. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je de computer regelmatig opschoont. Dat kan best even wat moeite kosten, maar het is niet lastiger dan, pak ‘m beet, stofzuigen of afwassen.

Pluk het laaghangend fruit eerst: schoonmaken

Een schone pc is een snelle pc. Daarom is het een goed idee om te beginnen met de meest eenvoudige taak:

computer opschonen

Een goed begin is zo echt het halve werk. Verwijder simpelweg alle bestanden die je niet meer nodig hebt. Dat zijn bij een typische computer al snel tientallen gigabytes aan data. Zorg vooral ook dat je de echte ruimte slurpers weggooit, zoals afbeeldingen en videobestanden. Dat kan heel gemakkelijk door te zoeken op het bestandsformaat, bijvoorbeeld jpg, mov of avi ; zo krijg je direct een overzicht.

Hieronder Windows Verkenner. Rechtsboven kun je bijvoorbeeld zoeken op *.avi:

Verwijder ook de browsercache en de Downloads-map. Dat scheelt direct honderden megabytes. En neem een kijkje bij al je programma’s en apps. Gooi alles weg dat je langer dan zes maanden niet hebt gebruikt. Dat helpt enorm bij het computer opschonen, en is bovendien veel veiliger. Oude en niet regelmatig geüpdate programma’s zijn namelijk een favoriet doelwit bij hackers. Er zijn ook speciale programma’s die dat voor je kunnen doen: CCleaner of Advanced System

Vergeet tenslotte niet om de Prullenbak of -mand te legen. Pas dan ben je alles echt kwijt.

Opruimen en organiseren

Tijdens het schoonmaken kom je vast ook veel zaken tegen die je wel wilt bewaren, maar die niet op een logische plaats staan. Bij een computer of laptop opschonen hoort daarom ook dat je hem goed organiseert. Zo voorkom je dat troep zich kan ophopen en maak je jouw werkproces veel efficiënter.

Zorg er ook voor dat je grote bestanden en dergelijke op een externe locatie opslaat. Hoe minder ruimte je laptop of pc heeft, hoe trager hij wordt. En het is nergens voor nodig om ze op je pc te hebben staan. Investeer bijvoorbeeld enkele tientjes in een externe harde schijf, of kies voor een cloudoplossing. Dropbox biedt – gratis – enorm veel opslag aan, maar ook Microsoft, Google en Apple hebben gratis of zeer betaalbare alternatieven die erg gebruiksvriendelijk zijn. Zo kun je overal bij je gegevens, zonder te hoeven vrezen dat je computer vol raakt. Opgeruimd staat netjes!

Updaten

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat alle programma’s up-to-date zijn. Dat is immers lang niet altijd het geval. Maar bij het sneller maken van je laptop of pc hoort dat je gebruikmaakt van de beste en meest actuele versies van programma’s en je besturingssysteem. Bovendien is dat veel veiliger.

Zorg in het vervolg ook dat je een update uitvoert zodra deze zich aandient. Laat je niet telkens afleiden door een knipperend update-icoontje, maar voer de update meteen uit. Dat is zo gedaan en het moet toch ooit gebeuren. Je zult bovendien zien dat updaten vrijwel nooit meer dan vijf minuten kost.

Computer opschonen is een continu proces

Als je heel grondig bent in het opschonen, kun je behoorlijk lang wachten voordat het weer nodig is. Maar vroeger of later moet je er toch weer aan geloven. Daarom is het beter om altijd vooruit te denken. Op die manier is het namelijk veel sneller en gemakkelijker, zelfs als je er wat vaker mee bezig moet zijn.

Neem altijd even de tijd om een bestand op de juiste plaats op te slaan. Zet het niet zomaar op je bureaublad, want dat is anders in een mum van tijd vol. En ruim bijvoorbeeld de laatste tien minuten van je werkdag in voor het laptop opschonen. Dan kun je de volgende dag weer fris aan de slag, zonder vertraging. Bedenk dat het sneller maken van je computer niet enkel scheelt in wachttijd, maar vooral ook in frustratie. En dat is zeer positief voor je productiviteit. Zo kun je niet enkel tijd besparen, maar zelfs echt tijd winnen. Als het opschonen een onderdeel is geworden van je routine, werk je vanzelf efficiënter en met meer plezier.

Wil je liever een programma gebruiken en met een paar klikken je computer opschonen? bekijk dan onderstaande tip:

Computer opschonen met Advanced Systemcare

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.