Geen categorieBlauw Licht Bril: red je slaapritme

Blauw Licht Bril: red je slaapritme

Vlak voor het slapengaan nog even een serietje kijken op je tablet of tóch nog even wat uurtjes appen: we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Maar al deze schermpjes stralen blauw licht uit. Dit kan, met name ’s avonds en in het donker, een nadelig effect hebben op je slaapritme.
Daarom kan het ideaal zijn om een Blauw Licht Bril – met óf zonder sterkte – te gebruiken als je ’s avonds regelmatig achter een beeldscherm zit. Of kies ervoor je computerbril uit te rusten met deze ‘blue block technology’: een blauwlichtfilter.

Verlicht beeldscherm in donkere ruimte

Wat is een Blauw Licht Bril?

Een Blauw Licht Bril beschikt over een dunne coating die het blauwe licht van je scherm neutraliseert. Blauw licht geeft jouw brein eigenlijk het idee dat het nog geen avond of nacht is. Als gevolg wordt er minder melatonine (slaaphormoon) aangemaakt waardoor je langer wakker ligt, of slecht in slaap valt. Simpelweg: je hersenen zijn té actief om rustig schaapjes te tellen. Een Blauw Licht Bril filtert het blauw licht, dus blokkeert het nooit volledig. Dit is belangrijk want je hebt een zekere mate van blauw licht nodig voor een normaal dag-en-nachtritme.

Soms wordt een Blauw Licht Bril ook genoemd als oplossing voor oogproblemen. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen! Ervaar je droge, tranende, prikkende of pijnlijke ogen bij intensief beeldschermgebruik? Kijk dan eens naar een computerbril.

Waar kan ik een Blauw Licht Bril kopen?

Bij bijna elke bekende opticien zijn blauw licht glazen verkrijgbaar. De kwaliteit van de blauwlichtfilters verschilt; er is voor ieder wat wils. Zo zijn sommige brillen bijvoorbeeld ook vlek-, vuil-, en waterafstotend. Maar ook internetopticiens zoals Charlie Temple en Ace & Tate (hoewel deze laatste nu ook enkele winkels heeft) bieden blauw licht brillen.

Hond die met snoet op toetsenbord van laptop ligt te kijken naar het scherm

Geen bril: alternatieven

Als je geen speciale bril wilt en het is ook geen optie om ’s avonds je beeldscherm(en) uit te zetten, is er nog geen man overboord. Er zijn gelukkig andere hulpjes om kunstmatig blauw licht tot een minimum te beperken.

 • Telefoons hebben tegenwoordig een ‘nachtmodus’. Hiermee verander je de kleur van het licht van je mobieltje naar een warme, roodgele tint. Bekijk hier hoe je dit activeert voor iPhone en hier voor Android.
 • Laptops en tablets hebben vaak ook een nachtmodus, of:
 • Je kunt een programma als f.lux downloaden – deze past de kleur van je schermlicht aan
 • Veel apps hebben ook de optie tot donkere- of nachtmodus, zoals Google Maps

Nachtmodus aanzetten iOs 14

 • Kies voor ‘Scherm en Helderheid’ onder ‘Instellingen’
 • Selecteer ‘Donker’.
 • Regel de helderheid van het licht met de schuifknop
 • Kies ‘Night shift’ om de kleurtemperatuur aan te passen
 • Met de optie ‘Gepland’ kan je het schermlicht in een bepaalde periode automatisch laten aanpassen. Kies voor vaste tijden of voor ‘zon onder tot zon op’
Screenshots iphone nachtmodus ter verduidelijking

Nachtmodus aanzetten Android

Android 10 & 11

 • Open de menubalk door van boven in het scherm naar beneden te swipen
 • Kies ‘Donker thema’ en het is geregeld
 • Inschakelen via ‘Instellingen’ kan ook. Kies dan voor ‘Weergave’ of ‘Scherm’
Donker thema van android uitgelicht met rode cirkel
Astrid
Astrid
Ik weet nog goed hoe ik op jonge leeftijd zat te prutsen met HTML om een klein online dagboek wat op te leuken met roze kleurtjes. Taal, tekst en technologie horen bij mij. Soms lijken de nieuwste snufjes uitdagend, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om hieraan plezier te beleven. Mijn grootste interesses liggen bij Apple, coderen, apps en gadgets.

Recente tips

Populair deze week