Over computers en het internet gaan de wildste verhalen rond. Door middel van virussen, malware en Trojaanse paarden zouden kwaadwillenden pogingen wagen om computers te hacken om vertrouwelijk gegevens zoals die vanje bankzaken te achterhalen. Vaak is het niet helemaal duidelijk wat waar is en dus is het lastig om onderscheid te maken tussen fabels en feiten.
Het feit is dat er om de haverklap nieuwe virussen op duiken en het lastig is om alle snelgaande ontwikkelingen bij te houden. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet die essentieel zijn om op een veilige manier van uw computer en het internet gebruik te maken.

Anti-virus scanner

Anti-virus scanner Allereerst is het belangrijk om een goed antivirus programma hebben. Deze helpt om computervirussen en malware (schadelijke software) te identificeren, tegen te houden en te verwijderen. Er bestaan Internet Security oplossingen waarmee u de computer beschermt tegen virussen en internetdreigingen.

Maak een back-up

Het is verstandig om de bestanden die op je computer staan regelmatig op te slaan op een externe harde schijf. Mocht een computer onverhoopt vastlopen of crashen, dan heb je in ieder geval nog alle opgeslagen bestanden ter beschikking. Dit is zeer belangrijk. Vroeger hechtte men veel warde aan de fotoalbums,vandaag de dag staan veel waardevolle bezittingen op de computer. Denk hierbij aan belangrijke persoonlijk documenten, foto’s, films en andere bestanden.Een back-up voorkomt een verlies dat eeuwig zonde zal zijn wanneer uw computer eventueel beschadigd.

Gebruik veilige wachtwoorden

Als je online bent, moet je in sommige gevallen een account aanmaken met een inlognaam en wachtwoord. Wanneer je dit doet is het belangrijk dat je een origineel wachtwoord kiest dat niet te snel te raden is. Een wachtwoord zoals ‘123ABC’ is bijvoorbeeld te makkelijk te achterhalen en daardoor ongeschikt. Ook namen en geboortedata van familieleden zijn niet geschikt. Probeer een willekeurige combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en interpunctie tekens te maken en maak voor elk account een ander wachtwoord aan.

Open geen files van vreemden

Via internet worden veel bestanden gedeeld. Wees erg voorzichtig met bestanden die je ontvangt van mensen die je niet kent. Onbekenden kunnen slechte intenties hebben en bestanden delen die schade toebrengen aan je computer. Een goede virusscanner scant gedownloade bestanden en controleert of deze schadelijk zijn.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.