Tips: mooiere foto's maken met je smartphone

Tegenwoordig is de gemiddelde resolutie van een camera van een smartphone rond de 12MB. Een bekende fotograaf, Eelco Roos, is begonnen met het maken van prachtige foto's met een iPhone 3GS. Deze had een resolutie van 3.2MB. Op Instagram heeft hij meer dan 450K volgers en kun je hem vinden onder de naam Croyable.

Het is dus niet vanzelfsprekend dat je met meer pixels betere foto's maakt. Je moet ook verstand hebben van licht, compositie etc. Hieronder geven wij een aantal tips om mooiere foto's te maken met je smartphone.

Licht

Om een mooie foto te maken heb je licht nodig. De donkere winterdagen staan voor de deur, dus veel licht heb je dan niet. Foto's die je in de zomer maakt lijken altijd mooier dan in de winter. Maar dat hoeft niet! Denk aan de volgende tips over licht:

  • Fotografeer met licht mee, nooit tegen het licht in
  • Zet een lamp aan voor extra licht
  • Experimenteer met de flitser (zet hem een keer uit bij weinig licht)

Heronder een voorbeeld waar de foto duidelijk is overbelicht. In dit geval is het de bedoeling.

Gebruik HDR of niet!

Tegenwoordig kun je met iedere nieuwe smartphone een HDR foto maken of niet. Wat is HDR? Met een HDR foto maakt hij meerdere foto's achter elkaar met verschillende belichtingen (onder, over en normaal). Deze voegt hij samen, zodat je een goede belichte foto hebt. 

Dit betekent niet dat je voor iedere foto een HDR foto moet maken. Een HDR foto maak je wanneer er in een foto groot verschil is tussen licht en donker. Hierdoor komen de contrasten met een HDR foto nog mooier tot zijn recht. Bij bewegende beelden gebruik je nooit HDR!

Stil

Maak je een foto van een landschap of mooie gebouwen in een stad zorg er voor dat je je smartphone stilhoudt bij het maken van een foto. Zo houd je je smartphone stil:

  • Gebruik de harde of zachter knop om foto te maken
  • Houd je telefoon met twee handen vast en je ellebogen tegen je lichaam
  • Zet je smartphone op een muurtje of hek voor een stil beeld

Het beeld

Als je een foto maakt wil je vaak zoveel mogelijk laten zien met je foto. Soms kan het heel mooi zijn om juist een specifiek onderdeel te fotograveren. Lukt dit niet, kun je altijd nog daarna het beeld uitsnijden. Dit kan bijvoorbeeld met Adobe Photoshop Express.

Hieronder een simpel voorbeeld: Je wilt het schilderij aandacht geven? Snij hem uit:

Nog wat algemene tips voor een mooie foto:

  • Maak een foto vanaf een lager punt of hoger (zak door je knieen of ga op stoel staan)
  • Loop naar je onderwerp toe en maak een detailfoto

 

Deel dit artikel:

Andere bezoekers lezen nu: