Apple lijkt vrijwel overal een app voor te hebben, maar helaas is er geen app voor het organiseren van alle apps die je downloadt uit de App Store. Gelukkig is er een aantal manieren om je favoriete apps te beheren en te organiseren. Hier volgen vijf tips.

Werk met mappen

Als je veel apps hebt, kun je ervoor kiezen om apps van hetzelfde type in een map te zetten. Een map maken is in principe heel eenvoudig. Wanneer je een app over het scherm sleept en op een andere app plaatst, verschijnt er een omtrek over die apps en is de map gemaakt. Je iPad geeft de map trouwens automatisch een naam die afgeleid is van de apps in de map. Als je dus twee spelletjes in een map zet, zal deze automatisch de naam “Games” krijgen. Als je op de naam van de map tikt, kun je deze veranderen in een zelfgekozen naam.

Plaats je meest gebruikte apps in het dock

Het dock is de balk onderaan het scherm van de iPad. Hierin staan standaard een paar apps, maar deze kun je aanvullen tot maximaal dertien (sinds de laatste iOS- versie). Het grote voordeel van het dock is dat deze op iedere pagina te benaderen is. Daardoor is het dock de perfecte plaats voor de apps die je het meest gebruikt. Je plaatst een app naar het dock door deze er naar toe te slepen met je vinger. Tevens worden in het dock (aan de rechterkant) de drie meest recent gebruikte apps weergegeven. Dus ook als je zelf geen apps in het dock plaatst, kun je toch van deze functie gebruik maken.

Plaats mappen in het dock

Als je een map in het dock plaatst, heb je een uitstekende manier om toegang te krijgen tot een hele reeks app vanaf ieder startscherm. Je kunt maximaal dertien apps in het dock plaatsen, dus ook maximaal dertien mappen. Dit is waarschijnlijk voldoende om ieder app die je hebt op je iPad in het dock te plaatsen. Je kunt dus voor de methode kiezen om alleen maar apps te gebruiken via mappen in het dock. Of je dit een handige en goede oplossing vindt, ligt aan jezelf, maar de mogelijkheid is er in ieder geval wel.

Zet je apps in alfabetische volgorde

Je kunt app in alfabetische volgorde zetten zonder elke afzonderlijke app steeds te moeten verplaatsen. Open eerst Instellingen en ga in de instellingen naar Algemeen in het menu aan de linkerkant en kies “Reset” onderaan de algemene instellingen. Tik op “Beginschermindeling opnieuw instellen” en bevestig je keuze door in het dialoogvenster dat verschijnt op “Reset” te tikken. Hiermee sorteer je alle apps die je hebt gedownload in alfabetische volgorde. Helaas zal je deze bewerking iedere keer als je nieuwe apps downloadt weer opnieuw moeten gebruiken.

Gebruik Spotlight Search of Siri

Als je iedere week tientallen nieuwe apps downloadt en ook regelmatig apps verwijdert, kan je startscherm al snel ontaarden in een chaos. In een dergelijk geval kun je beter gebruik maken Spotlight Search. Deze supersnelle zoekfunctie open je door je vinger in het midden van het beeldscherm te plaatsen en dan naar beneden te schuiven. In de zoekbalk die nu bovenin het beeld verschijnt, kun je alles typen waar je naar op zoek bent. Een andere eenvoudige manier om een app te openen is door Siri te gebruiken. Met Sir geef je spraakopdrachten, dus je hoeft alleen maar de naam van de app te noemen.

Is je iPad traag geworden? Bekijk onderstaande tip:

Tablet opschonen en sneller maken

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.