Veel mensen die af willen vallen, denken te kunnen volstaan met goed op te letten wat ze eten. De praktijk wijst echter uit dat uit je hoofd bijhouden van calorieën weinig effect heeft. Meestal eet je dat ene koekje dan toch gewoon op, omdat je denkt dat het nog wel kan. Om dit probleem te voorkomen, zijn er veel apps te vinden waarin je nauwgezet bij kunt houden wat je eet. We zetten er even een paar op een rijtje. Alle apps zijn gratis en te downloaden voor IOS en Android.

My Fitness Pal (Nederlandstalig)

Bij deze (zeer uitgebreide) app voer je eerst je gegevens en streefgewicht in. Het programma berekent automatisch hoeveel calorieën je mag eten op een dag. Door het invoeren van wat en hoeveel je eet en welke activiteiten je onderneemt, berekent het programma hoeveel calorieën je (eventueel) overhoudt en hoeveel je daarmee bent afgevallen. Deze app heeft een zeer uitgebreide database, waardoor je vrijwel alle voedingsmiddelen die je dagelijks eet, toe kunt voegen.

Calorie Teller (Nederlandstalig)

Deze app werkt volgens hetzelfde principe als My Fitness Pal. Per dag worden je calorieën bijgehouden op basis van de gegevens die je invoert. Je kunt dagelijks invoeren wat je hebt gegeten en welke activiteiten je hebt ondernomen. Vervolgens berekent het programma hoeveel calorieën je hebt verbruikt en hoeveel gewicht je (waarschijnlijk) verloren bent. Het voordeel van deze app is dat het heel eenvoudig en overzichtelijk is. Daarbij staan vrijwel alle producten die je in de Nederlandse supermarkten kunt vinden in de database.

Mijn Eetmeter (Nederlandstalig)

Bij deze app vul je dagelijks in wat je eet. Het programma maakt er dan een overzicht van. Je ziet nu hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. Dit wordt uitgesplitst in de hoeveelheid (verzadigd) vet, eiwit, koolhydraten, vezels en zout. Je ziet in een oogopslag waar je teveel van hebt gegeten en of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt uit de Schijf van Vijf.

Afvallen met app Mijn eetmeter

Superfoods (Engelstalig)

Het eten van superfood heeft de laatste jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. Geen wonder dat er dan ook een app van is ontwikkeld. De app geeft inzicht in de soorten superfood die er zijn, wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn, de hoeveelheid die je mag eten en hoe ze samengaan met gewone voeding. Je kunt dan zelf bepalen in hoeverre je superfood inzet bij je dagelijks eetpatroon.

Nutrion (Engelstalig)

Bij Nutrino voer je ook eerst je gegevens en je streefgewicht in. Door je voedingsvoorkeuren in te vullen, stelt Nutrino dagelijks een menu vast op basis van deze voorkeuren. Daarnaast heeft de app ook een database waarin heel veel voedingssoorten staan inclusief het aantal calorieën. Je hoeft je dus niet persé aan het menu te houden, maar kunt ook gewoon eten wat je zelf wilt.

My Diet Coach (Engelstalig)

Na het invullen van de gebruikelijke gegevens en de doelstelling die je wilt halen. Daarna probeert de app je te motiveren het beste uit jezelf te halen. Zo kun je punten verdienen en daarmee een level stijgen, door bijvoorbeeld een aantal glazen water te drinken op een dag. Ook geeft de app steeds herinneringen (reminders) van je doelstellingen, zodat je er mee bezig blijft. Daarnaast kun je ook gewoon je calorieën tellen en bijhouden.

Low Fat Recipes (Engelstalig)

Zoek je vetarme recepten? Dan is deze app net iets voor jou. Het is eigenlijk een soort kookboek. Er zijn diverse zoektermen waarmee je vetarme recepten kunt vinden. Je kunt zoeken op de soort maaltijd (ontbijt, lunch of diner), maar ook op het soort voedsel (bijvoorbeeld kip, pasta of vis). Daarnaast kun je ook zoeken op een bepaald dieet: glutenvrij, cholesterolarm, vegetarisch enzovoort.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.