Telefoon & TabletAndroidAndroid sneller in 10 stappen

Android sneller in 10 stappen

Je zult het vast herkennen: na een poosje in gebruik te zijn merk je dat je Android smartphone steeds iets langzamer wordt. Met een aantal simpele handelingen laat je je Android toestel weer als nieuw werken, en deze tips willen we graag met je delen.

Live achtergronden uitschakelen

Een toffe animatie draagt natuurlijk volledig bij aan het ‘personalizen’ van je toestel, maar naast het opslurpen van je batterij zorgt dit ook voor een langzaam werkend toestel. Schakel de live achtergronden dus uit voor een optimaal gebruik van je telefoongeheugen.

Lichtere versies van je favoriete apps

Wist je dat er ontwikkelaars bezig zijn om minder zware varianten van je meest gebruikte apps te maken? Dit gaat veelal buiten de officiële Play Store om, desalniettemin is het zeker aan te raden hier eens naar te kijken. Zo zijn er zogenaamde ‘Go’ apps beschikbaar voor Google Maps en YouTube en als je Googled op Facebook Lite en Messenger Lite zul je hits krijgen die een alternatief aanbieden voor de officiële, en zware, Facebook en Messenger app.

Let op: installeer alleen bestanden van ontwikkelaars die je vertrouwd. Lees de reviews en wees kritisch!

Widgets uitschakelen

Widgets zijn mini-programma’s die continu draaien als je telefoon aan staat. Denk bijvoorbeeld aan weer-apps, een calendar widget of zelfs je stappenteller. Doordat deze programma’s continu verversen nemen ze kostbare ruimte in beslag. Kijk dus eens kritisch naar welke widgets je écht nodig hebt!

Updates uitvoeren

Door het uitvoeren van toestel updates wordt er voor gezorgd dat alle apps en je toestel weer fijn compatibel met elkaar zijn. Doordat apps steed efficiënter met elkaar communiceren bespaar je werkgeheugen. De meeste toestellen die op Android draaien krijgen automatisch een update aangeboden (die jij dan goed moet keuren). Je kunt dat checken door de instellingen van je telefoon na te gaan. Hoe dat werkt bij jouw toestel kun je het beste terug lezen in de gebruikershandleiding of doe een zoekopdracht in Google door jouw toestel type in te toetsen + automatische updates.

Cache wissen

Elke app die je op je Android toestel hebt, cached gegevens, net als de browser op je computer. Via applicatiebeheer van je toestel, kun je per app de cache leegmaken. Hetzelfde geldt voor je mobiele browser: gooi je cache leeg en wis je geschiedenis. Je zult merken dat dit veel geheugen bespaart!

Opschoonapp installeren: Files by Google

Files by Google is een aanrader op het gebied van het opschonen van je telefoon middels een app. Met 1 klik kun je bijvoorbeeld alle pdf’s opvragen die je in de loop van tijd hebt verzameld om ze eens onder de loep te nemen.

Files by Google doet hiernaast ook ‘slimme aanbevelingen’ door je een melding te sturen wanneer je bestanden een tijd lang niet hebt gebruikt en vraagt wat je er mee wilt doen. Bijkomend voordeel: Google is natuurlijk een betrouwbare ontwikkelaar, dus mocht je een opschoonapp overwegen, dan is deze zeker aan te raden om je Android toestel sneller te maken.

WiFi, locatie en bluetooth uitschakelen

Wanneer je niet thuis bent, en dus gebruik maakt van je databundel, schakel WiFi dan uit. Je telefoon blijft als het aanstaat, namelijk continu zoeken naar een beschikbaar netwerk waar het gebruik van kan maken. Hetzelfde geldt voor locatievoorzieningen en bluetooth: hiermee zet je je telefoon onnodig aan het werk doordat hij steeds blijft zoeken waar hij verbinding mee kan maken!

Android sneller maken

Video’s en foto’s opschonen

Met een goede camera op je Android toestel is het ontzettend verleidelijk, en terecht, om aan één stuk door foto’s en filmpjes te maken. Deze stapelen zich makkelijk op, dus bedenkt goed wat je allemaal bewaart. Mocht je een notoire ‘veelknipper’ zijn, dan kun je overwegen om je geheugen uit te breiden (als je toestel dit ondersteunt) of beter nog, je foto’s bewaren in een online opslag, een cloud dus! Wanneer je bestanden gaat uploaden naar je cloudopslag, doe dat dan als je een stabiele WiFi verbinding hebt, dat scheelt je namelijk veel data!

Terug naar fabrieksinstellingen

Soms is een Android smartphone zo ver heen, dat de laatste oplossing is om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dat je toestel wordt herstelt naar het moment waarop hij uit de doos is gekomen. Voordat je dit doet raden we je aan om er zeker van te zijn dat je van alle belangrijke gegevens een backup hebt gemaakt, zoals je contacten en dierbare foto´s.

Gezien de grote hoeveelheid beschikbare toestellen die op Android draaien, kun je het beste de gebruikershandleiding naslaan over hoe je je toestel een harde reset geeft. Mocht al het bovengenoemde niet werken, dan is het het overwegen waard om een andere smartphone aan te schaffen. Android toestellen komen in allerlei verschillende prijsklassen en er zijn ook refurbished modellen beschikbaar.

Martijn
Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Recente tips

Populair deze week