De meest gebruikte tool om website statistieken bij te houden is Google Analytics. Het is denken wij ook de meest uitgebreide tool. Dit laatste betekent niet dat het per definitie het enige gereedschap is om visitors op je site te monitoren. Uiteraard gebruiken wij Google Analytics, maar daarnaast maken wij ook gebruik van Clicky . Dit is een real-time web analytics dienst en het is een heel goed alternatief voor Google Analytics. Clicky is net zo eenvoudig te installeren op je website als Google Analytics. Zodra GetClicky is geïnstalleerd krijg je enkele minuten later al gegevens te zien.

Als je Clicky voor de eerste keer opent kom je in het Dashboard terecht. Hier krijg je in een oogopslag de belangrijkste kenmerken van je site te zien: aantal bezoekers, aantal acties, gemiddelde actie per bezoeker, totale gespendeerde tijd, gemiddelde tijd per bezoek en weigeringspercentage. Het weigeringspercentage in Clicky is overigens niet te vergelijken met het zogenaamde bouncepercentage in Google. In Google ligt het % vaak hoger dan Clicky, omdat deze analytic webtool in zijn berekening ook rekening houdt met de totale tijd op een pagina.

Het dashboard van Pctipvandedag.nl in Clicky:

Overzichtelijk dashboard in Clicky

Naast het overzichtelijke Dashboard vind je een hoop andere interessante informatie, zoals links waar je bezoekers vandaan komen, door welke zoekactie in Google je bezoekers op jouw site komen en de meeste geopende pagina’s op je site. In de rechterbovenhoek staat een grafiek die je kan instellen op het aantal bezoekers, acties, unieke bezoekers en tijd op de site. Hier boven kan je ook een periode aangeven.

Daarnaast kun je een bezoeker live volgen op je site met de zogenaamde spion functie. Je kan precies zien waar je bezoeker naar toe gaat binnen je site.

Een screenshot van de spion functie van Clicky:

Realtime bezoekers monitoren met Clicky

Er bestaan twee versies van deze real time web analyse tool. Een gratis versie kun je gebruiken, deze heeft reclame en de data gaat maar maximaal een maand terug of je koopt vanaf 9,99 dollar per maand een betaalde versie met meer mogelijkheden.

Hieronder een aantal verschillen t.o.v. andere web-analytics tools:

Klik op de afbeelding voor een volledige lijst...

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.