Home Smartphone Alles wat je moet weten voor...

Alles wat je moet weten voor een veilige smartphone

Als je er even over nadenkt dan kom je er waarschijnlijk snel achter hoeveel persoonlijke informatie je daadwerkelijk op jouw mobiele telefoon bewaart, van alle telefoonnummers van jouw vrienden tot bankgegevens. Het is zeker niet niks en dus wil je deze informatie natuurlijk ook goed beveiligen. Misschien ben je hier niet bewust mee bezig, wat ik begrijp, maar ik denk dus wel dat je deze informatie goed kunt gebruiken om jouw mobiele telefoon veilig te houden.

Wat is mobiele malware?

In principe is mobiele malware natuurlijk een programma wat je niet op jouw mobiel wilt hebben en wat uiteindelijk de telefoon of jouw persoonlijk schade aanbrengt. Hiervan zijn verschillende versies.

Als eerste is er malware die activiteit op jouw telefoon bijhoudt en zelfs wachtwoorden kan stelen. Je kan je voorstellen dat deze malware voor grote problemen kan zorgen. Dan heb je nog malware die ervoor zorgt dat hackers toegang hebben tot alle data op jouw mobiele telefoon, waar dus ook veel sensitieve data tussen zit. Sommige van deze soorten malware zitten er zo goed dat je ze er zelfs met een reset naar de fabrieksinstellingen niet uitkrijgt.

Het Trojaans paard heb je misschien ooit van gehoord, op het gebied van computers gaat het dan om een functie die verborgen zit in een normaal programma. Zo kan je denken dat je jouw normale bank app hebt gedownload maar dat deze app daadwerkelijk al jouw bankinformatie wegsluist.

Als laatste heb je nog de sms-malware welke dure Sms’jes stuurt vanaf jouw telefoon, waardoor jij op het einde van de maand met een torenhoge rekening zit te kampen.

Hieronder een voorbeeld van malware per sms. Klik nooit op een dergelijke link!

Malware per sms

Hoe wordt jouw telefoon geïnfecteerd met malware?

Veel van ons geloven dat dit ons nooit zou overkomen, toch gebeurt het elk jaar genoeg mensen. Malware kun je namelijk op meerdere manieren op jouw telefoon krijgen. Zo kun je per ongeluk een app downloaden wat malware bevat, maar het kan ook wat ouderwetser worden gedaan via links in vreemde sms’jes die worden verstuurd. Als laatste kan het nog gebeuren via een Wifi hotspot waar een hacker de data tussen de Wifi hotspot en jouw telefoon onderschept.

Is Android of iOS veiliger?

Er is een verschil tussen Android en IOS op het gebied van veiligheid. Android heeft over het algemeen meer te kampen met malware, maar dit betekent niet dat IOS 100% veilig is. Android telefoons worden wel vaker aangevallen omdat Android simpelweg de marktleider is maar ook omdat de updates niet allemaal op dezelfde manier worden geïnstalleerd en omdat het platform van Android veel meer open is. Zo kun je op een Android telefoon wel apps downloaden die niet per se van Android afkomen, wat natuurlijk het risico meebrengt dat je Malware op jouw telefoon downloadt.

Hoe weet je dat er Malware op jouw telefoon staat?

Het is wel zo handig om te weten wanneer er Malware op jouw telefoon staat, dan weet je in ieder geval wanneer je er iets aan moet doen. Een teken van malware, waar je wellicht niet meteen aan denkt is dat de prestaties drastisch zullen dalen zonder duidelijk reden en dat de batterij een stuk sneller leeg gaat. Ook kan je zien dat er ineens veel data wordt gebruikt op jouw telefoon zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Sms-malware is natuurlijk redelijk makkelijk te vinden door die ontzettend hoge telefoonrekening. Gelukkig kun je tegenwoordig ook online jouw telefoonrekening bijhouden.

Hoe kom je weer van malware af?

Als er blijkt dat je inderdaad malware op jouw telefoon hebt dan wil je hier natuurlijk ook weer zo snel als mogelijk van af. Wanneer je een Android hebt dan moet het apparaat eerst in de veiligheidsmodus staan, hiervoor moet je de aan-knop ingedrukt houden tot je deze optie krijgt. Deze modus schakelt alle derde-partij programma’s uit. Hierna kan je naar map met al jouw apps en alles wat er verdacht uitziet handmatig verwijderen.

Als dit niet lukt dan kun je altijd de telefoon nog terug naar de fabrieksinstellingen zetten.

Met een iPhone werkt het natuurlijk net allemaal even anders, in principe kan je in een iPhone alleen last hebben van malware wanneer de desbetreffende app open staat. Hierdoor moet je goed opletten wanneer je last hebt van problemen en deze app simpelweg deinstalleren.

Hoe bescherm jij jouw mobiel tegen malware?

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe je in eerste plaats voorkomt dat je te maken krijgt met malware en daar heb je enkele manieren voor.

Als eerste wil je natuurlijk geen apps downloaden die niet uit de officiële App store of Google Play store komen, want hier kan makkelijk iets mis mee zijn. Probeer publieke wifi hotspots ook zoveel mogelijk te vermijden, hierdoor is jouw apparaat extra kwetsbaar voor hackers die malware kunnen installeren.

Ook is het belangrijk om updates zo snel als mogelijk te installeren, vaak zijn dit namelijk update van het beveiligingssysteem die jouw mobiel beschermen tegen malware. Het instellen van een wachtwoord op jouw telefoon zorgt er niet alleen voor dat jouw vrienden er niet bijkomen, maar ook dat de data op jouw telefoon versleuteld is zodat buitenstaanders er sowieso onmogelijk bij kunnen.

Met deze tips moet het je goed lukken om malware van jouw telefoon af te houden en anders kun je hem er nog nooit altijd van afhalen.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.