Home iOS Alles over de iPhone batterij

Alles over de iPhone batterij

Wordt je smartphone ook steeds trager naarmate deze ouder wordt? Elektronicagigant Apple heeft kortgeleden toegegeven dat ze bewust de processor vertragen om te compenseren voor de ouder wordende batterij. De batterij is nog altijd een van de grootste knelpunten van de moderne smartphone. Wat kun je het beste doen om de levensduur van je smartphone te verlengen, en de batterij te sparen?

Alles over de iPhone batterij

Verleng de levensduur van je batterij

Energiebesparingsmodus

Elke iPhone met een recent besturingssysteem beschikt over een energiebesparingsmodus die er voor zorgt dat je iPhone minder energie verbruikt. Door het inschakelen van deze modus worden apps niet meer op de achtergrond ververst, maakt je smartphone minder vaak op de achtergrond verbinding met internet en gaan de prestaties iets achteruit. In ruil daarvoor gaat je batterij aanzienlijk langer mee. De energiebesparingsmodus gaat automatisch aan als het batterijpercentage onder de 20% komt.

Locatievoorzieningen

Locatievoorzieningen in apps vreten stroom. Doordat sommige apps continue bijhouden waar je je bevindt draait de GPS in je smartphone overuren. GPS is een van de grootste stroomverbruikers in je smartphone. Via instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen kun je controleren welke apps toegang hebben tot GPS, en ook wanneer ze dit kunnen gebruiken. Het beste kun je de optie ‘bij gebruik’ kiezen. Op die manier heb je wel alle mogelijkheden wanneer je de app gebruikt, maar wordt er nooit op de achtergrond je locatie bijgehouden.

Batterijgebruik door apps

De ene app gebruikt meer stroom dan de andere. Om inzicht te krijgen in hoeveel energie elke app op je iPhone verbruikt kun je onder Instellingen > Batterij kijken. In dit overzicht zie je van de afgelopen 24 uur en de afgelopen 7 dagen precies welke app het meeste energie verbruikte. Ook wordt er onderscheid gemaakt in ‘op scherm’ en ‘op de achtergrond’. Zo kun je overwegen om apps die veel energie gebruiken maar je eigenlijk weinig gebruikt te verwijderen om zo energie te besparen.

Laatste 7 dagen batterij verbruik

Zet ‘beweging en conditie’ uit

Standaard houdt een iPhone bij hoeveel je op een dag beweegt. Zo wordt het aantal stappen en het aantal verdiepingen dat je traploopt dagelijks geregistreerd. Dit kan handig zijn als je jezelf een dagelijks doel hebt gesteld en actief wil bijhouden hoe dit vordert. Het overgrote deel van de smartphonegebruikers zal echter nooit bekijken hoeveel stappen er gezet zijn. Je kunt de functie uitschakelen via Instellingen > Privacy > Beweging en conditie.

Batterij besparen met beweging en conditie uitschakelen

De lange termijn

De bovenstaande besparingsopties zorgen ervoor dat je iPhone dagelijks langer mee zal gaan en vaker het einde van de dag zal halen. Maar ook op de lange termijn heeft de energiebesparing voordelen. Doordat de batterij van je smartphone minder belast wordt heeft deze een langere levensduur en blijven dus ook de prestaties van je iPhone optimaal.

Monitor de prestaties van je accu

Meten is weten, zo ook bij de accu van je smartphone. Via de app ‘Battery Life’ kun je nauwkeurig in de gaten houden wat de staat is van je batterij. Zo zie je in een oogopslag hoeveel uur je batterij nog meegaat, hoe vaak deze al is opgeladen en of je batterij al aan vervanging toe is. Het opstartscherm van de app laat het ‘Wear level’ zien, een overzicht van hoe intensief de batterij op dat moment wordt gebruikt.

In de app kun je zien hoe lang de batterij nog meegaat per activiteit. Zo wordt voor je berekend hoe lang je nog kunt bellen, muziek kunt luisteren, browsen of een video kunt bekijken. Naar aanleiding van de data in de app kun je besluiten je accu te laten vervangen, bijvoorbeeld als deze erg vaak is opgeladen en daardoor minder goed presteert.

Per functie kun je zien hoe lang je dit kunt gebruiken met de huidige status van je accu:

App om de conditie van je accu te meten

Vervang de batterij

Toen in december 2017 uitkwam dat Apple de prestaties inperkte om de accu te besparen brak er een kleine rel los. Dit zou voor het eerst gebeurd zijn bij iOS 10.2.1. Het technologiebedrijf werd ervan beschuldigd de levensduur van de smartphones te manipuleren zodat deze eerder moeten worden vervangen. “We weten dat sommige mensen vinden dat we jullie in de steek hebben gelaten” schreef Apple in een verklaring aan zijn klanten. Volgens het bedrijf was er geen kwade zin, maar wilde ze er voor zorgen dat iPhone gebruikers hun telefoon zo lang mogelijk konden gebruiken zonder dat deze steeds uitvalt.

Door de commotie die ontstond toen bekend werd dat Apple bewust de prestaties van de iPhones inperkte is er nu een korting op het vervangen van de batterij. Waar je normaal €89 betaalt voor een nieuwe accu en het vervangen daarvan, kun je nu al voor €29 een nieuwe batterij laten plaatsen. Ook de verzending naar Apple, wat normaal €12,10 kost is van eind januari 2018 tot december 2018 gratis. Het vervangen van je batterij is een interessante optie, aangezien je iPhone niet alleen langer meegaat maar ook sneller wordt in het dagelijks gebruik.

In de toekomst

De batterij is een van de zwakke plekken van de moderne smartphone. Waar de afgelopen tien jaar het scherm, de prestaties, verbinding en apps een enorme vlucht hebben genomen heeft de technologie rondom accu’s vrijwel stilgestaan. Je weet waarschijnlijk zelf ook hoe onhandig het is als je net onderweg bent en je smartphone uitvalt. Een goede batterij moet een grote capaciteit hebben, snel kunnen opladen en zowel op de korte als op de lange termijn lang mee moeten gaan. Smartphones zijn alleskunners, maar hoe voorzien we ze in de toekomst van energie?

Grafeen batterijen

Samsung zet momenteel vol in op de ontwikkeling van de nieuwe batterij van de toekomst. Het Advanced Institute of Technology van het Koreaanse bedrijf experimenteert met het gebruik van grafeen in batterijen. Grafeen geleid 100 keer sneller dan koper, waardoor deze nieuwe accu’s binnen 12 minuten kunnen opladen.

Nanowire batterijen

Knappe koppen van de Californische Universiteit Irvine gebruiken minuscule draden met een breedte duizend keer dunner dan een menselijke haar om batterijen supersnel te kunnen opladen. Ook de levensduur van de accu’s gaat er met deze technologie op vooruit. Bij testen van de universiteit werd een record van 200,000 keer opladen binnen een maand gehaald, zonder dat de capaciteit van de accu achteruit ging.

Solid-state lithium batterijen

Toch wordt er ook nog voortgebouwd op de huidige lithium batterijen. De zogenaamde solid-state lithium accu’s hebben een drie keer hogere energiedichtheid, kunnen bijna oneindig vaak opnieuw worden opgeladen en bevatten geen vloeistoffen waardoor ze veiliger zijn. Een elektrische auto kan daarbij worden opgeladen binnen 7 minuten.

Het probleem bij nieuwe batterijtechnologie is dat het produceren op grote schaal tegen een aantrekkelijke prijs vaak lang op zich laat wachten. Wel wordt er verwacht dat de nieuwe generatie batterijen binnen vijf jaar klaar zijn voor massaproductie.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.

Meer van deze auteur

Eindelijk duidelijke wetgeving voor online casino’s in 2021

Er is goed nieuws voor Nederlandse gokkers. Vanaf 2021 zullen er namelijk heel wat opties bijkomen voor spelers. Daar waar er momenteel...

5 Cyber Security tips om je iPhone te beschermen

Nu hackers steeds vindingrijker worden, is het belangrijk om al je devices goed te beschermen. Hoewel er misschien niet veel data op...

Fabrieksinstellingen

Als je een mobiele telefoon, laptop, tablet of computer hebt, dan heb je er vast wel eens van gehoord. Het terugzetten van...