De webbrowser Google Chrome is ongekend populair. Wereldwijd maakt ongeveer 45 procent van de mensen gebruik van Google Chrome. De browser is veilig, snel, effectief en kent veel handige aanpassingsmogelijkheden. Met een paar nuttige tips en trucs kun je nog meer uit Google Chrome halen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Handige sneltoetsen gebruiken

We beginnen onze tips met een aantal sneltoetsen. Door het gebruik van sneltoetsen bespaar je tijd en is het makkelijker werken in Google Chrome.

Ctrl + T

Open nieuw tabblad

Ctrl + N

Open nieuw venster

Ctrl + W

Sluit huidig tabblad

Ctrl + Tab

Bekijk volgend tabblad

Ctrl + L

Zet cursor in taakbalk

Ctrl + R

Ververs huidige pagina

Ctrl + F

Open de zoekbalk

Ctrl + D

Bladwijzer instellen voor huidige pagina

Ctrl + J

Open downloadpagina

Het afspelen van mediabestanden in Google Chrome

Wist je dat je vrijwel alle mediabestanden kunt afspelen in Google Chrome? Je moet hierbij denken aan: .avi, .mov, .mp4, .mp3, .mkv, .ogv, .ogm,.webm, .wav enzovoort. Het enige wat je hoeft te doen is het bestand naar de zoekbalk slepen.

Het vergrendelen van tabbladen

Zeker als je altijd veel tabbladen open hebt staan, is dit een handige functie. Het tabblad dat je vergrendelt, komt als klein icoontje helemaal links van de tabbladen lijst te staan. Het vergrendelen van tabbladen is vrij simpel:

  • Ga op het tabblad staan met de muis.
  • Klik op de rechtermuisknop
  • Kies voor “tabblad vastzetten”

Het weer ongedaan maken van het tabblad vastzetten, werkt op dezelfde manier, alleen kies je nu voor “tabblad losmaken”.

Notities maken in Google Chrome

Iedereen moet wel eens een notitie van maken. Dat kan natuurlijk met een pen op een notitieblok, maar de kans dat je de notitie kwijt raakt, is groot. Waarom zou je niet gewoon je notities maken in Google Chrome? Een notitie maken in Google Chrome is vrij gemakkelijk: typ in de zoekbalk: ‘data:text/html, <html contenteditable>’. Er zal nu vanzelf een nieuw tabblad met daarop een notitieblok openen. Als je het vervelend vindt om de formule steeds in de zoekbalk te typen, kun je de notitieblok functie ook vastleggen als bladwijzer.

Taakbeheer in Google Chrome

Via taakbeheer kun je erachter komen hoe groot de hoeveelheid geheugen is die een bepaalde site gebruikt. Stel dat je browser ineens trager wordt, of helemaal niet meer reageert. Open dan taakbeheer. Dit doe je door op de knoppen “shift + escape” te drukken. Je kunt taakbeheer ook openen door te klikken in het menu in de rechterbovenhoek. In het venster taakbeheer kun je vaststellen welke tabbladen de computer (te) zwaar belasten, of welke extensies veel geheugen innemen. Het is meestal mogelijk om bepaalde processen direct te sluiten.

Dataverbruik reduceren in Google Chrome

Vooral door gebruik via een mobiele telefoon verbruikt Google Chrome veel data. Om dit probleem tegen te gaan, heeft de Google de functie “Databesparing” geïntroduceerd. Je stelt dit als volgt in:

  • Open Google Chrome
  • Ga naar “instellingen”
  • Ga naar “geavanceerd”
  • Schakel “databesparing” in

Door Databesparing in te schakelen, worden webpagina’s sneller geladen, omdat je webverkeer eerst gecomprimeerd wordt door Google, voordat het naar je apparaat gestuurd wordt. Je kunt trouwens geen gebruik maken van Databesparing op beveiligde sites, of als je in de incognito- modus surft.

Google Chrome als rekenmachine

Je kunt Google Chrome heel makkelijk als rekenmachine gebruiken. Typ de berekening die je uit wilt voeren (bijvoorbeeld 2 + 2) in de zoekbalk en klik op enter. De uitkomst zal nu in je scherm verschijnen in een rekenmachine, waar je eventueel verder mee kunt rekenen.

Het slepen en neerzetten van downloads

Als je iets download en je wilt dit opslaan, kan dat op verschillende manieren Zo kun je een bepaalde downloadlocatie aangeven, of gebruik maken van knippen en plakken. In Google Chrome kun je ook een gedownload bestand naar de gewenste map slepen. Hiermee bespaar je inspanning en tijd.

Experimentele functies in Google Chrome

Je kunt in Chrome nieuwe functies uitproberen. Deze functies zijn echter nog in een experimentele fase: ze moeten nog getest worden, of worden getest, voordat ze volledig worden vrijgegeven. Je kunt er echter nu al gebruik van maken, al waarschuwt Chrome wel dat het gebruik van deze zogenaamde “flags” volledig op eigen risico is. De functies zijn er allemaal opgericht om Google Chrome nog meer te verbeteren. Je komt bij deze functies door in de zoekbalk ‘chrome // flags’ te typen.

En verborgen spel spelen

Als je internet uitvalt, heeft Google Chrome een manier bedacht om verveling tegen te gaan: een spelletje spelen. Op het moment dat internet wegvalt, verschijnt er een kleine dinosaurus in beeld. Dit is om aan te geven dat er iets mis is. Als je nu op de spatiebalk drukt, verandert je scherm in een computerspelletje. De dinosaurus gaat rennen en het is de bedoeling hem zo lang mogelijk te laten rennen. Met de spatiebalk laat je hem over cactussen springen.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.