Heb jij ook het gevoel dat Windows zo uitgebreid is dat je nooit het hele programma in de vingers krijgt? Natuurlijk hoeft dat ook niet. De meeste computergebruikers kunnen prima uit de voeten met het besturingssysteem. Toch hebben we een aantal handige tips en trucs voor Windows 10 even op een rijtje gezet. Ze zijn trouwens ook heel goed toepasbaar op oudere versies van Windows.

Snel en eenvoudig je harde schijf opruimen

Het kan geen kwaad om alle overbodige bestanden eens goed op te ruimen. Vooral als je de computer veel gebruikt, is het geen overbodige luxe. Dit kan in Windows heel eenvoudig:

  • Open de zoekfunctie
  • Typ in de zoekbalk “cleanmgr”
  • Klik op “schijfopruiming”
  • Kies het gewenste station dat opgeruimd moet worden.

Vervolgens krijg je de vraag of de aangevinkte bestanden verwijderd moeten worden. Je kunt nu zelf de bestanden selecteren die eraf moeten. Als je op “ok” klikt, worden ze daadwerkelijk verwijderd.

In onderstaande voorbeeld scheelt het niet veel ruimte, maar als je dit een tijd niet doet kan het aardig opruimen:

Snel je harde schijf opschonen

Bekijken wat er op je computer gebeurt

Vooral als de computer wat traag begint te worden, kan het handig zijn om eens te kijken welke processen er allemaal uitgevoerd worden. Typ hiervoor “resmon” in de zoekbalk en klik vervolgens “resmon, opdracht uitvoeren”. Je komt nu in de “broncontrole” en kun je kijken welke processen er gaande zijn op je computer.

Hoeveel geheugen gebruikt je computer?

Een oorzaak van een trage computer kan zijn dat er (te) weinig intern geheugen aanwezig is. Via taakbeheer is eenvoudig te controleren hoeveel intern geheugen de computer heeft. Door de toetscombinatie “ctrl- alt- del” in te drukken, opent het taakbeheer. Ga nu naar het tabblad “prestaties” om te zien hoeveel intern geheugen de computer gebruikt.

In onderstaand voorbeeld zit er 16GB intern geheugen in de computer:

Hoeveel intern geheugen zit er in mijn computer?

Het bureaublad ordenen

Als je vaak pictogrammen aan het bureaublad toevoegt, of verwijdert, wil het nog wel eens onoverzichtelijk worden. Je kunt alle pictogrammen één voor één op hun plaats zetten, maar er is een snellere manier: ga naar het bureaublad, klik nu met de rechter muisknop. Er zal zich een venster openen en nu kies je voor “beeld” en vervolgens voor “pictogrammen automatisch schikken”.

Snel in- en uitzoomen

Soms verschijnt er iets in je beeldscherm dat je wel eens wat dichterbij zou willen bekijken. Dat kan, want Windows 10 heeft een zoomfunctie. Deze gebruik je door tegelijkertijd de Windowstoets en het plusteken in te drukken. Voor uitzoomen gebruik je de Windowstoets en het minteken.

Het verborgen startmenu gebruiken

Het klinkt geheimzinnig, maar er is een verborgen startmenu in Windows 10. Je weet dat als je met de linker muisknop op het Windows- icoon linksonder aan de taakbalk klikt, het startmenu opent. Je kunt echter ook op de rechter muisknop klikken. Nu komt het zogenaamd verborgen startmenu tevoorschijn. In dit menu kun je snel naar de meest gebruikte systeemprogramma’s en naar de onderdelen van het configuratiescherm.

Het verborgen startmenu in Windows 10:

Verborgen startmenu in Windows 10

Hetzelfde programma nogmaals openen

Het kan soms wel eens handig zijn om een programma (of een website) nogmaals te openen. Dit kan met slechts één muisklik. Onderaan de taakbalk worden de programma’s getoond die open staan. Als je er op klikt, gebeurt er niets. Het programma staat immers al open. Maar als je er op klikt, terwijl je tegelijkertijd de shift- toets indrukt, opent het programma zich opnieuw. Vooral als je iets wilt vergelijken, is dit een handige methode.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.