Home Excel 6 handige formules voor Excel

6 handige formules voor Excel

Excel is een ontzettend handig programma, maar om er alles uit te kunnen halen moet je wel goed weten hoe het werkt. Om jou hier een beetje mee op weg te helpen hebben we 6 handige formules voor Excel op een rijtje gezet, die je misschien nog niet kent. Als je deze kunt gebruiken dan wordt Excel al direct een stuk nuttiger.

Het optellen van getallen

Deze formule is eigenlijk redelijk simpel maar het kan zijn dat je hem nog niet kent en dan verrijkt hij wel echt jouw leven. Met de formule Autosom kun je een groot aantal getallen in één keer bij elkaar optellen. Plak de reeks getallen in Excel, klik op de cel onder de reeks, ga naar Formules en klik hier op Autosom. Je kunt ook de sneltoetscombinatie Alt + = gebruiken. Alle getallen worden nu automatisch bij elkaar opgeteld.

Autosom vind je onder Formules in het menu.

Autosom gebruiken in Excel

Organiseer in een klap een contactenlijst

Als je een lijst hebt met contactgegevens dan wil het weleens voorkomen dat de helft van mensen hun volledige voornaam hebben toegevoegd en andere helft alleen hun voorletter, of dat er andere rare fratsen worden uitgehaald. Als je wilt dat overal de namen met de hoofdletters op de juiste plek staan dan moet je het volgende commando gebruiken: BEGINLETTERS(kolom) hiermee worden de hoofdletters in de namen allemaal op de juiste plek gezet.

Het gemiddelde uitrekenen

Eigenlijk is het ook best logisch dat dit een optie is, maar je kan het natuurlijk vergeten. Met het commando Gemiddelde(cellen) hoef je enkel de cellen aan te geven en wordt het gemiddelde direct voor jou berekend.

Het berekenen van een minimum en maximum

Ook dit zijn redelijke basisberekeningen, maar wel erg handig wanneer je een lijst hebt met 100 waarden. Met de commando’s MAX(cellen) en MIN(cellen) vind je meteen de grootste of de kleinste waarde uit een enorme reeks.

Met een simpele formule heb je de hoogste en laagste waarde in een rij.

Min en Max gebruiken in Excel

Verwijder dubbele spaties uit jouw data

Als je ooit met tekst hebt gewerkt dan weet je wel dat dubbele spaties er zo insluipen. Excel heeft gelukkig een commando waarmee je ze er allemaal in één keer uithaalt. Met het commando SPATIESWISSEN(kolom) haal je in één klap alle dubbele spaties uit de tekst in deze kolom.

Formules omzetten in waarden

Stel je hebt een kolom die bestaat uit getallen gegenereerd door formules maar je wilt eigenlijk alleen deze getallen behouden. Om hiervan vaststaande waardes te maken moet je de kolom kopiëren en via start kiezen voor ‘plakken’ en dan kiezen voor ‘waarden plakken. Op die manier kun je alle voorgaande kolommen verwijderen en blijven de waarden toch staan.

Amber
Op de middelbare school ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vind om teksten te schrijven. Inmiddels schrijf ik als freelancer voor verschillende bedrijven. Onderwerpen waar ik graag over schrijf hebben te maken met social media, smartphones, gezondheid en fitness. Regelmatig schrijf ik een verhaal en publiceer ik op mijn eigen website.