Pinterest is een verzamelplaats voor eigenlijk alles wat maar interessant kan zijn. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het staat op Pinterest. De site is vooral bedoeld om (creatieve) ideeën op te doen en om deze te delen. Of het nu gaat om tuinieren, koken, reizen, fotografie, of klussen. Alles is te vinden op Pinterest. In vijf stappen leggen we uit hoe Pinterest werkt.

Wat is Pinterest?

Pinterest komt uit het Engels en is een samentrekking van “pinnen” (prikken, vastmaken) en “interest” (interesse). Het komt er dus op neer dat alles je al je interesses kunt vastpinnen op de site. Pinterest fungeert als het ware als een levensgroot digitaal prikbord. Om de stroom van interesses een beetje te reguleren, is er voor iedere interesse een apart prikbord. Pinterest bestaat voornamelijk uit afbeeldingen die meestal naar een bijbehorende site verwijzen. Hier kom je door op de betreffende afbeelding te klikken.

Hoe werkt Pinterest?

Om met Pinterest te kunnen werken, zal je een (gratis) account aan moeten maken. Je hebt hier alleen een e-mailadres voor nodig. Daarnaast moet je een wachtwoord en een gebruikersnaam bedenken. Als je ingelogd bent, moet je vijf interesses opgeven. Deze staan in een lijst, maar je kunt ook zelf interesses aangeven. Vervolgens kom je in de startpagina. Je krijgt nu alle afbeeldingen te zien die behoren bij de interesses die je hebt aangegeven. Door op de afbeelding te klikken, krijg je meer informatie en (meestal) een link naar een website. Hoe meer je met Pinterest werkt hoe meer afbeeldingen gericht op je smaak er te zien zullen zijn.

Onderwerpen zoeken in Pinterest

Stel, je wilt iets weten over tuinieren. In de zoekbalk typ je het woord “tuinieren”. Alle afbeeldingen die te maken hebben met tuinieren, komen nu in beeld. Wellicht is dit een veel te algemene zoekterm en daarom staan er boven in beeld borden met specifieke onderwerpen. In dit voorbeeld moet je denken aan onderwerpen als: “moestuin”, “potten”, “borders” of “terras”. Ook kun je in de zoekbalk achter “tuinieren” zelf een specifieke term aangeven. Als je bijvoorbeeld alleen iets wilt weten over tulpen, dan typ je “tulpen” achter “tuinieren” en alle afbeeldingen met tulpen komen nu tevoorschijn. Zo kun je je zoekterm steeds verder specificeren, totdat je precies vindt wat je zoekt.

Zelf een prikbord maken

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een leuke hobby of andere bezigheid hebt en dit wilt delen met anderen. In dat geval kun je zelf een bord maken en je eigen afbeeldingen uploaden. Je kunt ook een eigen bord maken met pins van anderen. Dan werk je als het ware als een doorgeefluik. Als je een fanatieke fotograaf bent, kun je je eigen bord aanmaken met bijvoorbeeld “natuurfotografie”. Of als je veel van koken houdt, maak je een bord met recepten. In principe kun je voor iedere interesse een bord maken en op deze manier indirect ook weer bezoekers naar je website lokken.

Personen, prikborden of onderwerpen volgen

Als je de afbeeldingen van een medegebruiker van Pinterest heel interessant vindt, kun je besluiten om deze persoon te volgen. Daarnaast kun je ook specifieke onderwerpen of bepaalde borden volgen. Je hoeft dan niet steeds te zoeken naar deze onderwerpen, personen of borden, maar deze verschijnen automatisch in de startpagina zodra je inlogt. Ook is het mogelijk om borden te delen via sociale media.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.