Het is tegenwoordig bijzonder eenvoudig om onze verbeelding digitaal weer te geven via Photoshop. We weten allemaal dat het ontzettend leuk is om Adobe Photoshop te gebruiken en hierin zo creatief mogelijk te zijn. Dit is allemaal heel mooi, maar het op een goede manier omgaan met Photoshop is van wezenlijk belang. In dit artikel worden vijf tips besproken die goed van pas kunnen komen bij een juist bestandsbeheer van PSD- bestanden.

Mappen maken

De eerste stap in het PSD- bestandsbeheer is het aanmaken van mappen. Hier zou u eigenlijk al voordat u begint met Photoshop over na moeten denken, zodat u precies weet wat u waar moet plaatsen. Door alle afbeeldingen te rangschikken in mappen voorkomt u verwarring. U maakt bijvoorbeeld een map voor lettertypen of een map voor achtergronden. Vooral als u Photoshop voor een website gebruikt, ontkomt u niet aan het rangschikken van mappen. Als u de juiste locatie van het bestand (het pad) namelijk niet invoert, geeft de pagina de 404- fout weer.

Documenten instellen

Het is ontzettend fijn dat Adobe Photoshop wordt geleverd met vooraf ingestelde documenten. Toch moeten we soms ook onze eigen documenten maken die ingesteld zijn naar onze eigen wensen. Dit doet u door naar “Bestanden” te gaan en vervolgens “Nieuw” aan te klikken. Hier kunt u zaken als: grootte, achtergrond, kleurmodus en dpi instellen.

Opmerking: de resolutie en de kleurmodus kunt u zo instellen dat het past bij het project waar u op dat moment mee bezig bent. Voor het afdrukken van de resolutie is 300 dpi met de CMYK- kleurmodus nodig. Maar webontwerpen, bijvoorbeeld, hebben minder specificaties nodig, omdat het alleen gaat om de schermweergave. Waarschijnlijk heeft u nu aan 72 dpi met de RGB- kleurmodus voldoende.

Lagen benoemen, groeperen en rangschikken

Bij Photoshop draait alles om het werken met lagen. Vooral als er meerdere personen aan hetzelfde project werken, is het handig om de lagen afzonderlijk te benoemen. Zo kan iedereen die aan het project werkt, aan de hand van de naam, opzoeken waar hij mee moet werken. Bij het geven van de namen aan de lagen moet u er altijd voor zorgen dat u de naam eenvoudig houdt en dat de namen niet te veel op elkaar lijken.

Omdat u al snel met heel veel lagen zult werken, is het nog handiger om de lagen ook te groeperen. Op den duur krijgt u namelijk zoveel lagen dat u de namen niet meer uit elkaar kunt houden. Als ook het groeperen nog niet voldoende overzicht geeft, kunt u ook nog overgaan tot het aanmaken van subgroepen. Om een voorbeeld te geven: bij het onderwerp ‘Webontwerp’ kunt u groeperen op basis van: koptekst, zijbalk, inhoud en voettekst.

Groepering van de lagen is al heel erg nuttig, maar het in de juiste volgorde rangschikken van deze groepen zorgt er pas echt goed voor dat u gemakkelijk met de bestanden kunt werken. Zoals al eerder opgemerkt, is dit vooral handig als er verschillende mensen aan hetzelfde project werken. Als de lagen niet goed zijn gerangschikt, belandt u al snel een onoverzichtelijke brij van namen, waarin u volledig verzandt.

De bestandsgrootte verkleinen

Of het nu gaat om het uploaden van afbeeldingen op websites of de laadtijd van de site, alles doet ertoe als het gaat om zoveel mogelijk snelheid te verkrijgen. We moeten dus proberen de grootte van het PSD-bestand zo klein mogelijk te houden. Enkele tips om de PSD- bestandsgrootte te verkleinen, zijn:

  • Verwijder de lagen die u heeft gebruikt voor bijvoorbeeld: het kleurenpalet, het traceren van een ontwerp of het maken van notities of metingen.
  • Snijd de extra grote lagen bij. In principe kunt u alles dat zich buiten het canvas bevindt, wegsnijden.
  • Probeer de lagen zo mogelijk te verkleinen door ze samen te voegen of af te vlakken.
  • Probeer de zogenaamde Slimme Objecten te rasteren.

Een PSD- bestand repareren en herstellen

Als u werkt aan een project met veel lagen is het doodzonde als dit beschadigd raakt. Mocht het u toch gebeuren, zorg er dan voor goede en betrouwbare herstel- software gebruikt. Er is voldoende van deze software op de markt verkrijgbaar. Als u een PSD- bestand gaat repareren , gebruik dan altijd een kopie van het bestand en niet het origineel. Stel dat het repareren mislukt, dan bent u het origineel ook nog kwijt. Het is ook belangrijk dat u tijdens het repareren geen verdere bewerkingen uitvoert waarbij u het PSD- bestand op moet slaan. Dit kan er namelijk toe leiden dat het bestand wordt overschreven en dit is onmogelijk te herstellen. Er is veel software op de markt om data te herstellen .

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.