5 tips over snelkoppelingen

De meeste programma’s installeren automatisch een snelkoppeling naar het bureaublad. Zoals de naam al zegt, gebruik je de snelkoppeling om op een snelle manier het bestand te openen. Je herkent een snelkoppeling aan een pictogram met hierin linksonder een blauwe pijl in een wit vakje die schuin naar boven wijst.

Wat is een snelkoppeling?

Een snelkoppeling verwijst naar een bron die ergens op de computer staat. Dit kan van alles zijn: een programma, een document, een website of een programma dat je via internet gebruikt. Alle snelkoppelingen worden opgeslagen op het bureaublad van je computer.

Een snelkoppeling maken

Je kunt op verschillende manieren een snelkoppeling maken:

 • Je gaat met de muis naar het bureaublad en klikt op de rechter muisknop. Klik vervolgens op ‘nieuw’ en daarna op ‘snelkoppeling’. Kies nu het bestand waarvan je een snelkoppeling wilt maken, klik op ‘ok’ en geef het een naam. Als je nu op ‘voltooien’ klikt, staat de snelkoppeling op het bureaublad.
 • Ga naar de Verkenner en zoek het bestand op waarvan je een snelkoppeling wilt maken. Selecteer het item en klik op de rechter muisknop. Kies nu voor de optie “kopiëren naar” en vervolgens voor ‘bureaublad’.
 • Er is een handige variant op voorgaande optie: je sleept het geselecteerde bestand in de verkenner naar het bureaublad (ook in de verkenner). Dit scheelt een paar muisklikken.

Een snelkoppeling verwijderen

Je moet er om denken dat als je een snelkoppeling verwijdert, de bron zal blijven bestaan. Als dit een programma is, blijft het programma gewoon op je computer staan (en werken). Echter, als je de bron verwijdert, zal de snelkoppeling blijven bestaan, maar niet meer werken.

Niet alle pictogrammen op het bureaublad zijn snelkoppelingen

Het is ook mogelijk om een bestand op te slaan op het bureaublad, bijvoorbeeld een Word- document. Deze bestanden zijn echter geen snelkoppelingen. Je kunt het onderscheid met een snelkoppeling zien, doordat deze pictogrammen geen blauw pijltje in een wit vakje hebben. Denk erom dat als je deze pictogrammen verwijdert, je wel het hele bestand kwijt bent.

Een snelkoppeling maken naar een website

Je kunt ook een snelkoppeling maken naar een website die je vaak bezoekt. Dit scheelt weer heel wat muisklikken en typen van url’s. Je maakt een snelkoppeling naar een website vanuit het zoekprogramma waarin je werkt. In dit voorbeeld maken we gebruik van Google Chrome:

 • Ga naar de website waarvan je een snelkoppeling wilt maken.
 • Ga naar “Google Chrome aanpassen en beheren”. Dit vind je helemaal rechtsboven in het vakje met drie puntjes.
 • Ga in het geopende menu naar ‘meer hulpprogramma’s’ en vervolgens naar ‘toevoegen aan bureaublad’. Geef de snelkoppeling een naam en klik op ‘toevoegen’.
LEES OOK
10 handige YouTube tips10 handige YouTube tips
 
YouTube kennen we allemaal, ,maar ken jou ook deze 10 handige functies in YouTube…Lees verder

Het pictogram van een snelkoppeling veranderen

Het kan soms handig zijn om het pictogram van een snelkoppeling te veranderen, bijvoorbeeld als deze veel gelijkenis vertoont met een ander pictogram. Dit gaat op de volgende manier:

 • Zet je muis op de snelkoppeling en klik met de rechter muisknop.
 • In het nu geopende menu kies je voor ‘eigenschappen’.
 • Er opent zich weer een menu. In het tabblad ‘snelkoppeling’ kies je voor ‘ander pictogram’ en vervolgens klik je op ‘bladeren’.
 • Er opent zich een nieuw venster. In dit venster scrol je naar beneden, totdat je het bestand ‘imageres.dll’ tegenkomt. Klik nu op ‘openen’.
 • Je ziet nu een grote collectie pictogrammen in beeld verschijnen. Kies hier een pictogram uit en klik op ‘ok’.
 • Nu ben je automatisch weer terug in het vorige menu en nu kies je voor ‘toepassen’. Vervolgens zal het pictogram op het bureaublad veranderen.

 

Deel dit artikel:

Andere bezoekers lezen nu: