5 noodzakelijke browser tips

Tijdens het surfen op het internet bewaart je browser een hoop bestanden en specifieke instellingen. In de loop der tijd kan het systeem door het vele surfen op internet en installeren van software behoorlijk vervuild of zelfs in de war raken, en kunnen allerlei instellingen beschadigd worden. Met een aantal simpele ingrepen kun je de meest noodzakelijke instellingen meestal weer terug zetten. We geven je een aantal tips die wel eens van pas kunnen komen bij het herstellen en opruimen van je browser.

Internet Explorer herstellen naar standaardwaarden

Werkt internet Explorer niet meer goed? Loop het programma regelmatig vast of zijn er andere problemen? Herstel dan de standaard waarden. Dit doe je als volgt:

  • Ga naar 'instellingen' (tandwielicoontje rechts boven in het scherm)
  • Klik op 'Internet opties'
  • Ga naar 'geavanceerd' en klik op 'opnieuw instellen'

Start daarna de computer opnieuw op. Mocht het nog niet goed werken, herhaal dan de stappen en vink bij stap 3 ook 'Persoonlijke instellingen verwijderen' aan. Let op: je favorieten gaan ook verloren!

Overbodige software verwijderen

Installeer je wel eens gratis spelletjes of gratis screensavers? Grote kans dat er Adware op je computer actief is die je systeem vertraagt. Je kunt allerlei software gebruiken om deze te verwijderen (Malwarebytes bijvoorbeeld) maar je kunt ook eens simpelweg in het configuratiescherm kijken en dan alle software eens nalopen. Ga hiervoor naar het 'configuratiescherm' en klik daar op 'programma verwijderen'.

Adblocker installeren

Bij het surfen op internet wordt je gebombardeerd met allerlei opdringerige advertenties en pop ups. Een goede en simpele manier om daarvan voorgoed verlost te zijn is de gratis browser addon Adblock plus. Dit programma is beschikbaar voor alle populaire browsers (Explorer, Firefox, Chrome) en is echt aan aanrader. Je kunt Adblock plus hier downloaden. 

Zoekmachine beheren Chrome

Is je standaard zoekmachine in Chrome ineens veranderd? Geen nood, met de volgende stappen heb je hem zo weer terug:

  • Klik helemaal rechtsboven in het scherm op 'Google Chrome aanpassen en beheren' (icoontje met drie horizontale streepjes)
  • Druk op 'instellingen'
  • Zoek links op de pagina naar 'zoeken' en klik op 'zoekmachines beheren'. Je kunt hier je vertrouwde standaard zoekmachine selecteren.

Extensies verwijderen

Onnodige extensies kunnen je browser enorm vertragen of zelfs voor allerlei veiligheidsrisico's zorgen. Je kunt ze dus het beste zo snel mogelijk verwijderen.

  • Klik op 'Google Chrome aanpassen en beheren' (gestreept icoontje rechtsboven in het scherm).
  • Klik op 'extra' en dan op 'extensies'
  • Klik op het vuilnisbak icoontje naast een ongewenste extensie en deze wordt dan permanent verwijderd uit Chrome.

Deel dit artikel:


Ook interessant