5 dingen die je moet weten over bestanden

Je staat er misschien niet bij stil, maar als je met een computer werkt, werk je met bestanden. Je werkt met programmabestanden die er voor zorgen dat de computer werkt en je maakt zelf ook bestanden. Maar heb je eigenlijk wel voldoende kennis over bestanden?

Wat is een bestand?

De bestanden die je zelf maakt, worden gegevensbestanden genoemd. Je maakt bijvoorbeeld een brief in Word. Zodra je de brief een naam geeft en opslaat op de harde schijf is het een gegevensbestand. Ook een digitale foto of video is een gegevensbestand en zo zijn er nog veel meer bestanden.

Welke typen bestanden zijn er?

Een bestand bestaat uit twee delen: de bestandsnaam en de extensie. Deze twee delen worden gescheiden door een punt. De naam geef je zelf aan het bestand. Een bestandsnaam mag niet langer zijn dan 215 tekens en ieder bestand moet een andere naam hebben. Er zijn verschillende soorten extensies, bijvoorbeeld: exe, mp3, pdf, avi, doc, docx en xls. Ieder bestand krijgt in Windows zijn eigen pictogram toegewezen, zodat je ze gemakkelijk kunt herkennen.

Hoe sla je bestanden op?

Bestanden kun je opslaan via het programma waarin je werkt. Om een voorbeeld te geven: de brief die je maakt, sla je op door in het programma Word te kiezen voor de optie “Opslaan”. Op dat moment wordt de Verkenner geopend en kun je het bestaan opslaan in een zogenaamde map. Windows heeft standaard een aantal mappen aangemaakt, bijvoorbeeld: “Documenten” of “Afbeeldingen”. Via de Verkenner kun je zelf ook (sub)mappen maken. Wil je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s opslaan? Dan kun je in de map “Afbeeldingen” een nieuwe map maken met bijvoorbeeld de naam “Vakantie2017”.

LEES OOK
Verborgen functie GodModeSchakel de geheime GodMode in voor nog meer instellingen
 
In Windows 10 kun je de GodMode instellen. Hierdoor krijg je meer instellingen te zien die je kunt wijzigen…Lees verder

Hoe vind je bestanden terug?

De meeste bestanden vind je terug door in de Verkenner te gaan zoeken in de mappen. Het is aannemelijk dat een Word- bestand, bijvoorbeeld, terug te vinden is in de map “Documenten”, of een foto in de map “Afbeeldingen”. Meestal vind je een bestand op deze manier wel terug, maar wat te doen als je het bestand helemaal niet weer kunt vinden? Open dan de zoekfunctie in Windows en typ een (mogelijke) naam van het bestand in de zoekbalk. Windows zal nu alle bestanden (plus mappen) weergeven waarin de naam (of een deel daarvan) voorkomt. Door op het bestand te klikken, ga je er in één keer naar toe.

Waarom kun je sommige bestanden niet openen?

Soms lukt het niet om een bepaald bestand te openen. Dit betekent dat de juiste app om de extensie te openen niet geïnstalleerd is op de computer. Om een voorbeeld te geven: je hebt een bestand gekregen met de extensie pdf en je kunt het niet openen. Dit betekent dat je een programma moet installeren die een pdf- bestand kan openen. Je kunt dan zelf op het internet op zoek gaan naar het juiste programma. Windows biedt ook zelf een lijst van programma’s aan waarmee je het bestand mogelijk kan openen, maar je moet natuurlijk wel weten of het juiste programma erbij staat.

Hoe vind je een verwijderd bestand terug?

Het overkomt iedereen wel eens dat je een bestand verwijdert die je achteraf bezien nog nodig had. Zolang je de Prullenbak in Windows niet geleegd hebt of een opschoningsprogramma hebt gebruikt (bijvoorbeeld CC- Cleaner), kun je het bestand nog relatief eenvoudig terughalen. Als je het programma net verwijderd hebt, kun je het direct weer terughalen door de toetsencombinatie Ctrl plus Z in te drukken. Ook kun je naar de Prullenbak gaan en daar het bestand opzoeken. Vervolgens kies je de optie “Dit item terugzetten”.

Deel dit artikel:

Andere bekeken ook: