We doen het steeds meer en steeds vaker: contactloos betalen via onze smartphone. Vooral bij jongeren wint mobiel betalen behoorlijk aan populariteit. Je kunt echter nog veel meer met je smartphone dan internetbankieren of digitaal afrekenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van: beleggen, sparen, factureren of de kinderen hun zakgeld geven? We zetten hier vijf gebruiksvriendelijke apps voor elektronisch betaalgemak op een rijtje. Alle genoemde apps zijn zowel in Android als iOS beschikbaar.

Peaks: beleggen terwijl je pint

Peaks is een app van de Rabobank die je pinbedragen omhoog afrondt naar hele euro’s en vervolgens belegt. Stel: je pint een croissantje van € 1,80. In dit geval gaat er automatisch twintig cent naar je beleggingsportefeuille. Je kunt beleggen in vier risicoprofielen (mild, pittig, scherp of heet). Het rendement hangt daarbij af van je risicoprofiel. Je kunt er ook voor kiezen om een vast bedrag per maand te beleggen. Geld opnemen of inleggen kan op ieder gewenst moment. De app is op dit moment alleen nog beschikbaar voor rekeninghouders van de Rabobank. Peaks is niet gratis: je betaalt een euro per maand.

Peaks werkt als volgt:

Otly!: inzichtelijk sparen voor kinderen

Otly! heeft als doel om geldzaken inzichtelijker) te maken voor kinderen. Zij kunnen via de app zien hoeveel geld ze hebben gespaard en wanneer er weer geld wordt gestort. Voor ouders heeft Otly! een speciale versie van de app. Via deze versie kunnen ouders (zak)geld storten, maar ook de uitgaven van hun kroost bekijken. Kinderen kunnen trouwens alleen geld uitgeven met toestemming van de ouders. Op dit moment is de app alleen nog virtueel, maar binnenkort zal het ook mogelijk zijn om echt te kunnen betalen en sparen via Otly!.

Tikkie: iemand laten betalen via WhatsApp

Je hebt een avondje geborreld met wat vrienden en jij hebt de rekening betaald. Je vrienden betalen je wel terug (zeggen ze), maar dat is altijd maar afwachten. Via Tikkie kun je al je vrienden direct een betalingsverzoek sturen via WhatsApp- Messenger. De betaler ontvangt een linkje naar een website, waar hij of zij via iDeal het geld naar jou kan overmaken. Zodra het geld is overgemaakt, krijg je daarvan een melding. Tikkie is een app van de ABN-AMRO- bank, maar je hoeft geen rekening bij de bank te hebben om Tikkie te kunnen gebruiken.

Betalen via WhatsApp is makkelijker dan ooit:

Betalen in WhatsApp met Tikkie

Stocard: nooit meer een kortingskaart nodig

De meeste portemonnees puilen uit van de klanten- en kortingskaarten, maar met Stocard kun je deze in het vervolg thuis laten liggen. Met de app kun je al je kortingskaarten inscannen en bij de kassa hoef je vervolgens alleen maar de juiste kaart op je mobiel op te zoeken. De code laat je vervolgens scannen door de verkoper en alles is geregeld. Als je een kaart hebt die niet in de lijst van Stocard voorkomt (bijvoorbeeld een bibliotheekpas), kun je deze zelf eenvoudig toevoegen. Als extra service ontvang je van Stocard de aanbiedingen van winkels waarvan je een klantenkaart hebt.

Moneybird: boekhouden via je smartphone

Veel ondernemers houden niet van boekhouden, maar nu is er Moneybird. Met deze app maak je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een factuur. De app vult zelf de factuurnummers, de btw en het totaalbedrag in. De facturen verstuur je via de mail en de klant kan met iDeal betalen. Met Moneybird kun je ook bonnetjes en inkoopfacturen inscannen en zelfs de belastingaangifte kun je uitbesteden aan deze app. Deze app is de eerste zestig dagen gratis en daarna betaal je maandelijks 10, 17,50 of 25 euro, afhankelijk van het aantal transacties.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Ik ben eigenaar van Pctipvandedag.nl. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Cliché, maar de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.