Er zijn gelukkig nog steeds mensen die niet programmeren uit winstbejag. Dit levert een hoop mooie en goede gratis software op. Het is namelijk niet zo dat gratis software (ook wel freeware genoemd) niet goed is. Sterker: freeware kan best nog beter zijn dan software waar je voor moet betalen. We zetten vijf handige freeware programma’s op een rijtje.

Zemana AntiMalware

Zemana AntiMalware zorgt ervoor dat alle malware op de computer er afgehaald wordt. Ook al heb je je computer nog zo goed beveiligd, de kans op malware blijft altijd aanwezig. Zemana Antimalware is eenvoudig te downloaden en te installeren. Denk erom dat je wel voor de gratis versie kiest. Er is ook een betaalde versie en het verschil is niet heel goed aangegeven. Zemana AntiMalware haalt de bezem stevig door je computer. Bekijk dus eerst even nauwkeurig welke bestanden het programma aanmerkt als gevaarlijk en verwijder niet klakkeloos alles wat geselecteerd is. De gratis versie kent geen zogenaamde realtime bescherming: het programma draait dus niet mee op de achtergrond, maar je moet het elke keer opnieuw activeren.

Geek Uninstaller Free

Als je programma’s wilt verwijderen van je computer lukt dit niet altijd via Windows. Vooral in Windows 10 kan dit een lastige klus zijn, omdat je het de- installeren op meerdere plekken terugvindt. Met het programma Geek Uninstaller Free wordt het verwijderen van programma’s een stuk overzichtelijker. Ook Geek Uninstaller kent een gratis en een betaalde versie. Als het programma downloadt, is het eventjes zoeken naar de gratis versie. Eenmaal geopend, zet het Geek Uninstaller alle programma’s keurig op een rijtje en kun je het gewenste programma simpel aanklikken en laten verwijderen. Mocht het verwijderen niet meteen lukken, kun je ook kiezen voor de optie “geforceerd verwijderen”.

Handig van deze tool is dat je ook Windows app kunt verwijderen:

Windows Apps verwijderen met Geek Uninstaller

Convertilla

Convertilla is een programma dat filmbestanden omzet naar het door jou gewenste formaat. Dit is erg handig als je een filmpje hebt dat te groot is, of als je het apparaat waarop je het filmpje af wilt spelen het videobestand niet accepteert. Convertilla kan vrijwel alle videobestanden omzetten naar het bestand waar een telefoon, tablet, Ipad enzovoort mee overweg kan. Als je het programma opent, kun je het filmpje dat je wilt converteren aanklikken. Vervolgens vraagt Convertilla voor welk apparaat het filmpje bestemd is en zal dit automatisch converteren naar het juiste bestand (meestal is dit mp4). Convertilla schrijft het videobestand trouwens niet over, maar plaatst het apart in een nieuwe file.

Telegram Messenger

Natuurlijk ken je bekende chatprogramma’s als WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage en Skype. Telegram is een chatprogramma en heeft als voordeel dat het toepasbaar is op alle soorten apparaten. Of je Telegram nu wilt installeren op je telefoon, je laptop, een Ipad of een computer, het kan allemaal. Het programma zelf werkt net zo als alle andere chatdiensten. Het grote voordeel van Telegram is dus dat je altijd met elkaar kunt communiceren ongeacht welk apparaat je bezit.

Computer Repair Simulator

Computer Repair Simulator is een spel waarbij je aan de slag gaat als computerreparateur. In het spel moet je allerlei voorkomende computerproblemen zien op te lossen. Je moet hierbij denken aan: hardware vervangen, of een besturingssysteem installeren. Als speler dien je ook computerproblemen op te lossen en een systeem weer werkend te krijgen. Nadeel van dit spel is dat het nog in ontwikkeling is: niet alle onderdelen werken even goed. Je kunt via de website de voortgang van de ontwikkeling volgen.

Processor plaatsen

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.