Per 15 juni verdwijnen de roamingkosten in de EU

Wie deze zomer in Europa op vakantie gaat hoeft niet meer bang te zijn voor torenhoge internetkosten. De Europese Unie schaft de roamingkosten namelijk af, wat betekent dat providers elkaar geen hoge bedragen meer mogen rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk.

Wanneer je in het buitenland bent maak je gebruik van het netwerk van een buitenlandse provider. Dat is niets nieuws en tot voor kort mochten providers elkaar torenhoge bedragen rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Dit zorgde ervoor dat burgers elk jaar miljarden betalen voor het gebruik van hun telefoon in het buitenland. De Europese Commissie vond dit gelukkig ook bizar en daarom worden vanaf 15 juni de roamingkosten afgeschaft. In heel de EU kun je gewoon internetten met je bundel van thuis: Roam It Like Home. Wanneer u van Nederland naar andere EU-landen belt kan er nog wel meer geld worden gevraagd.

Addertjes onder het gras

Natuurlijk zitten er haken en ogen aan de nieuwe regels. In theorie kun je je belminuten, sms’jes en mobiele data in het buitenland net zo gebruiken als thuis. Maar in de praktijk kan iemand die minder dan € 3,85 per GB betaalt een lager datalimiet worden opgelegd. De kans bestaat dus dat jouw goedkope, onbeperkte databundel in het buitenland niet onbeperkt is. Dit geldt bijvoorbeeld bij T-Mobile. Er is een rekensom om uit te rekenen hoeveel data je in het buitenland hebt. In 2018 dalen de tarieven weer.

Fair-use-policy

Om te voorkomen dat mensen nu naar het buitenland gaan om een goedkoop abonnement af te sluiten, geldt een zogenaamde ‘fair-use-policy’. Wanneer een telefoon meer gebruikt wordt in het buitenland, kan er maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan een cent per MB worden berekend. Je provider moet dat wel aan je melden.

Buiten Europa betaal je gewoon roamingkosten, die kunnen erg hoog oplopen en verschillen per provider. UnitedConsumers maakte een overzicht per land.

Deel dit artikel:


Ook interessant