Home Social 15 beveiligingstips voor Facebook

15 beveiligingstips voor Facebook

Wat is nu een nepbericht en welk bericht moet je serieus nemen? Om je Facebook- account te beschermen tegen kwaadwillende mensen en fraudeurs, volgen hier een aantal waardevolle tips. Helemaal waterdicht zal het nooit worden, maar dit helpt je een flink eind op weg.

Begin met je Facebook- account in de privé- modus te zetten

Een simpele test om te achterhalen wat een onbekende allemaal kan zien op jouw Facebook- account is je eigen naam intypen in Facebook (denk erom dat je niet ingelogd bent). Nu krijg je te zien wat iedere willekeurige bezoeker van Facebook te zien krijgt als hij op zoek is naar jou.

Accepteer nooit zomaar een vriendschapsverzoek.

Je weet nooit precies wat degene van plan is die jou een verzoek stuurt. Als je het niet vertrouwt, stuur diegene dan eerst een berichtje waarin je hem of haar vraagt waar hij of zij jou van kent. Als je hierop geen (of een vage) reactie krijgt, accepteer dit verzoek dan niet.

Pas op met kinderen

Facebook hanteert de leeftijdsgrens van dertien jaar en ouder voor het aanmaken van een account. Het is echter ook voor iemand jonger dan dertien jaar vrij eenvoudig om een Facebook- account aan te maken. Als je kinderen een Facebook- account hebben, ga dan regelmatig na of ze weten met wie ze bevriend zijn en of de persoon met wie ze praten werkelijk is wie hij zegt te zijn.

Denk na voordat je iets je plaatst

Denk goed na welke berichten je op je Facebook- account zet. Niet iedereen die je profiel bekijkt, is je vriend. Daarbij hoeven ook niet al je vrienden alle intieme en persoonlijke zaken van je te weten. Je zult niet de eerste zijn die na een weekje vakantie thuiskomt en ondervindt dat het hele huis is leeggehaald.

Beveilig oude Facebook- berichten

Het kan best zijn dat je oude Facebook- bericht privacygevoelige gegevens bevatten. Bij de privacy-instellingen kun je de optie “eerdere berichten beperken” kiezen. Je komt in de instellingen door in de startpagina rechtsboven op het driehoekje te klikken. Kies vervolgens voor Instellingen en dan voor Privacy (icoon van een slotje). Je kunt dan aangeven wie je oudere berichten kunnen zien.

Deel berichten alleen privé

Zorg ervoor dat alleen goedgekeurde vrienden zien wat je deelt. Dit doe je door bij de privacy- instellingen aan te geven wie je berichten allemaal kunnen zien. Nu kun je bij “Wie kan mijn inhoud zien?” aangeven wie je berichten kunnen zien.

Controleer berichten waarin je bent getagd

Als iemand jouw naam weergeeft (“tagt”) in een bericht dan houdt dit in dat niet alleen jouw vrienden, maar ook anderen een bericht over jou kunnen lezen. Als je dit vervelend vindt, kun je bij de instellingen kiezen voor de optie Tijdlijn en Taggen. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven dat je eerst het bericht wilt controleren voordat je getagd wordt.

Verberg je telefoonnummer

Facebook wil maar al te graag je telefoonnummer weten om je op de hoogte te houden. Als je niet wilt dat iedereen je nummer ziet dan kun je deze verbergen. Kies in de privacy- instellingen voor de optie “Wie kan me opzoeken?” Hier kun je aangeven met wie je je telefoonnummer wilt delen. Dezelfde optie is er ook voor je e- mailadres.

Blokkeer mensen die je niet vertrouwt

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om mensen te blokkeren. Als je een vriend wilt blokkeren ga je naar Instellingen en dan naar Blokkeren (icoon van eenrichtingsbord). Vervolgens kun je mensen uit je vriendenlijst blokkeren. Je kunt ook niet- vrienden blokkeren. In dat geval ga je naar hun profiel en klik je in de omslagfoto op het pictogram met drie horizontale puntjes. Nu opent zich een menu waar je voor blokkeren kunt kiezen.

Verberg je verjaardag

Als je geen zin hebt om overstelpt te worden met felicitaties dan kun je je geboortedatum verbergen. Kies in de omslagfoto voor Informatie Bijwerken. Ga vervolgens naar Contact en Algemene Gegevens. Als je nu met de muis op je geboortedatum gaat staan, opent zich een menu. In dit menu kun je aangeven wie je verjaardag kan zien. Door te kiezen voor “Alleen ik” kun je je verjaardag verbergen.

Stop vriendschapsverzoeken van onbekenden

Er zijn mensen die lukraak vriendschapsverzoeken versturen. Om dit te voorkomen kun je aangeven dat alleen personen die een link naar jou hebben je een verzoek kunnen sturen. Dit doe je door in de privacy- instellingen te kiezen voor “Wie kan contact met me opnemen en vervolgens “Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen?” te kiezen.

Wees voorzichtig met apps die naar Facebook verwijzen

Als je een app opent of een spelletje speelt, kan het zijn dat je gevraagd wordt om dit te delen via Facebook. De app of het spelletje plaatst dan een bericht op jouw tijdlijn. Als je geen zin hebt in gratis reclame maken voor een app of een spelletje, sla deze optie dan over als je de app opent of het spelletje speelt.

Beperk wat anderen kunnen zien

Je hebt liever niet dat je baas kan zien wat je in het weekend allemaal uitspookt. Als je het te ver vindt gaan om hem te blokkeren, kies er dan voor dat hij alleen je openbare berichten ziet en niet de berichten die je met je vrienden deelt. Dit doe je door bij de Instellingen te kiezen voor Blokkeren en vervolgens voor Lijst Niet Toegankelijk.

Geef hackers geen kans

Door je account goed te beveiligen tegen indringers van buitenaf heb je minder kans dat je account gehackt wordt. Facebook heeft hier een menu voor gemaakt dat je vindt bij Instellingen en dan te kiezen voor Beveiliging en Aanmelding. Je kunt hier Facebook bijvoorbeeld opdracht geven om jou een bericht te sturen als ze het vermoeden hebben dat iemand anders probeert om in je account in te loggen.

Beperk advertenties

Facebook is gratis, maar verdient veel aan de advertenties die erop geplaatst worden. Veel mensen houden echter niet zo van al die advertenties. Daarom kun je bij Instellingen kiezen voor Advertenties. In dit menu kun je aangeven welke en in welke frequentie je advertenties wilt zien.

Martijn
Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.