Meer dan dertig miljoen berichten worden er per dag verstuurd via Whatsapp Messenger. Daarmee is online berichtendienst één van populairste op dit moment. We zetten de tien beste, handigste en leukste Whatsapp- tips en -trucs voor je op een rij.

10 whatsapp tips die je moet weten

Wie is je beste Whatsapp- vriend?

Je kunt in Whatsapp zien hoeveel en naar wie je de meeste berichtjes stuurt. Hiervoor ga je naar Instellingen en vervolgens naar “Data- en opslag gebruik”. Als je kiest voor Datagebruik zie je hoeveel berichten je hebt verstuurd. Als je kiest voor “Opslag in gebruik” zie je naar wie je de meeste berichten stuurt. Deze functie is alleen in IOS beschikbaar.

“Tag” mensen in de groepsapp

Het is mogelijk om andere leden van een WhatsApp- groepsbericht te “taggen” (markeren). Zo kun je hun aandacht op het bericht vestigen, ook al nemen ze op dat moment geen deel aan het gesprek. Iemand “taggen” doe je door een @ te typen en vervolgens de betreffende naam te selecteren uit de groepslijst.

Simpel ruimte vrijmaken op je smartphone in WhatsApp

WhatsApp is een ideaal medium om video’s en foto’s te sturen. Voordat je het weet staat je fotoalbum telefoon helemaal vol dit soort media. Wat veel gebruikers niet weten is dat je heel makkelijk foto’s en video van gesprekken kunt verwijderen en de tekst gewoon bewaren. Ruimte vrijmaken in WhatsApp werkt als volgt:

  • Klik op een gesprek
  • Bovenaan druk je op de contactpersoon
  • Open Media, links en docs
  • Selecteer de media die je wilt verwijderen
  • Verwijder door rechtsonder op de prullenbak te klikken

Foto’s bewerken

Je kunt foto’s bewerken voor je ze verzendt. Als je een gesprek hebt geopend, tik je op het pictogram van de camera naast het tekstveld. Vervolgens selecteer je een afbeelding uit je galerij. Kies dan één van de icoontjes rechtsboven in het scherm. Hiermee kun je de foto snijden, een sticker toe te voegen, tekst invoeren of iets tekenen.

Verzend leuke GIFjes

Als je een GIF (een bewegende foto) wilt verzenden, druk je op het + -pictogram en vervolgens op Foto- en video bibliotheek. Onderaan het scherm klik je nu op het vergrootglas en GIF. Nu kun je uit de lijst een GIF selecteren. Het GIFje kun je eventueel op dezelfde manier bewerken als een foto.

Chats vastzetten

Deze functie is nog niet beschikbaar, maar wordt op dit moment uitgetest. Binnenkort is het mogelijk om chats vast te zetten. Het voordeel hiervan is dat de vastgezette chat altijd bovenaan staat in het chatoverzicht (ook bij nieuwe berichten). Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je meerdere gesprekken tegelijk wilt bijhouden, of als je later op een belangrijk gesprek wilt terugkomen.

Schakel “Laatst gezien” uit

Vind je het ook zo vervelend om aangesproken te worden op de tijd dat je nog online was? Je kunt eenvoudig “Laatst gezien” uitschakelen. Je gaat naar het menu Instellingen en tikt vervolgens op Account en daarna op Privacy. Selecteer nu “Niemand” bij de optie “Laatst gezien”. Het is wel zo dat jij nu ook niet bij anderen kunt zien wanneer zij het laatst online waren. Wel zo eerlijk, toch?

Schakel leesbewijzen uit

Als de vinkjes onder een verzonden bericht blauw worden, betekent dit dat de ontvanger het bericht heeft gelezen. Je kunt dit uitschakelen door naar Instellingen te gaan en vervolgens naar Account en Privacy. In dit menu schakel je de optie Leesbewijzen uit. Je kunt nu ook niet zien of anderen jouw berichtjes hebben gelezen. In groepsapps kun je de leesbewijzen niet uitschakelen.

Een reservekopie maken

Als je je berichten wilt bewaren, kun je eenvoudig een reservekopie maken. Je gaat naar Instellingen, Chats en Reservekopie. Je kunt nu direct een reservekopie maken. Het is ook mogelijk om automatisch een reservekopie te laten maken. Als je deze functie aanklikt, kun je kiezen uit: dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Gebruik Whatsapp op je computer

Als je niet de hele tijd op je telefoon wilt typen, kun je Whatsapp aan je computer koppelen. Hiervoor ga je op de computer naar https://web.whatsapp.com . In Whatsapp kies je in de Instellingen voor WhatsApp Web/Desktop en vervolgens scan je QR- code.

Martijn

Over de schrijver

Martijn

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.