10 onbekende trucs in Windows 10

Ondanks dat velen van ons dagelijks werken met Windows 10 kent nog lang niet iedereen alle mogelijkheden van dit besturingssysteem. We ontdekten tien verborgen trucjes in Windows 10 en zijn natuurlijk niet te beroerd om die met jou te delen.

Snelle toegang tot je instellingen

Je hebt van die opties die je vaker gebruikt, maar die je niet in je startmenu plaatst. Denk maar eens aan de opdrachtprompt of het Configuratiesysteem. Als je op Start gaat staan en je klikt met je rechter muisknop, opent zich er een menu met de belangrijkste opties voor de instellingen.

Hieronder een screenshot van de opties om Windows 10 in te stellen:

Instellingen Windows 10 snel benaderen

De GodMode

De GodMode zat ook al in vorige edities van Windows, maar is nog relatief onbekend. De GodMode zorgt ervoor dat er een map in de Verkenner komt te staan. Vanuit deze map kun je alle mogelijkheden benutten om je systeem naar je hand te zetten.

Meer informatie: Windows 10: verborgen functie GodMode

Welke apps nemen de meeste ruimte in?

Windows 10 heeft een extra handige optie voor het beheren van je programma's. Je vindt deze door onderstaande stappen te nemen. Je ziet nu in een oogwenk welke programma's de meeste ruimte innemen op je harde schijf.

  • Klik linksonder op het Windows teken
  • Druk op het tandwiel (Instellingen)
  • Ga naar Apps

Door op een App te klikken, krijg je de mogelijkheid om een app te verwijderen. Standaard apps van Windows kun je niet verwijderen. Als je Windows installeert krijg je er gratis Candy Crush bij. Deze app neemt toch 210MB in. Speel je geen spelletjes? Verwijderen!

Candy Crush Soda Saga verwijderen:

Overbodige apps verwijderen Windows 10

Sneller opstarten

Je kunt Windows 10 sneller opstarten door naar het Configuratiescherm, Hardware en geluiden, Energiebeheer te gaan. Kies dan in het linker paneel 'Het gedrag van de aan/ uit- knoppen bepalen'. Zet een vinkje bij Snel opstarten inschakelen (aanbevolen).

Meer tips: computer sneller opstarten

Een schermvideo opnemen

Ook al heb je geen Xbox, je kunt de app wel gebruiken voor het opnemen van speelgedrag. Je start de app met Win + G, vervolgens kies je in de 'game bar openen’ voor 'Ja, dit is een game'.

Onderstaande balk komt dan tevoorschijn. Door op de rode knop te drukken neem je alles op wat je op het scherm doet. Als je op stop drukt dan eindigt je opname. Het bestand wordt bewaard in Mijn documenten en dan de map video's.

Schermopname maken Windows 10

Met meerdere bureaubladen werken

Een handige functie in Windows 10 is dat je met meerdere bureaubladen tegelijk kunt werken. Als je op de Task Switcher- knop (naast de zoekknop) klikt, kun je rechtsonder kiezen voor Nieuw bureaublad.

Notificaties beheren

In Windows 10 kun je per app de instellingen aanpassen. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet voortdurend notificaties krijgt. Ga naar het startmenu en klik op Instellingen > Systeem > Meldingen en acties. Hier kun je app- specifieke instellingen aanpassen.

LEES OOK
SSD schijf controlerenTest de gezondheid van je SSD
 
De nieuwe ssd schijven hebben ook niet het eeuwige leven daarom is het goed om de gezondheid van je schijf af en toe te controleren. Met ssd life kun je nagaan hoe lang je harde schijf in leven blijft…Lees verder

Sneltoetsen gebruiken

Ook in Windows 10 kun je toetsencombinaties gebruiken om sneller taken uit te voeren. Zo open je de spraak assistent met Windows-toets + S en maak je met Windows-toets + Ctrl + D een nieuw virtueel bureaublad aan.

Virtuele desktops beheren

Die virtuele desktops zijn vooral handig als je je computer gebruikt op meerdere plekken. Je maakt een nieuw virtueel bureaublad aan met Windows- toets + Ctrl + D. Gebruik Windows-toets + Ctrl en de pijltjestoetsen om tussen de bureaubladen te switchen.

Het startmenu aanpassen

Het startmenu biedt verschillende mogelijkheden om te personaliseren. Als je een app kwijt wilt, druk je met de rechtermuisknop op een app en kies je voor Van Start losmaken. De live- functie van een app schakel je uit door de functie Live-tegel uitschakelen te gebruiken.

Hieronder kun je kiezen om Nieuws te verwijderen of onder meer Live-tegel uit te schakelen:

Live-tegel uitschakelen of verwijderen

Deel dit artikel:


Ook interessant