Windows sneller maken

Naarmate je Windows langer gebruikt, kan je computer trager gaan worden. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een vervuild of beschadigd register of malware die zich in de computer heeft genesteld. In dit artikel geven we je een aantal belangrijke tips die je kunnen helpen bij het sneller maken van Windows.

Verwijder onnodige programma's

Veel problemen kun je al oplossen door oude programma's die je niet meer gebruikt van het systeem te verwijderen. Ga hiervoor naar: configuratiescherm → Programma's → Een programma verwijderen. Dubbelklik op de naam van het programma om het te verwijderen. Doet dit natuurlijk alleen als je zeker weet dat je het programma niet langer nodig hebt.

Schakel software uit die automatisch opstart via MSCONFIG

Veel software start automatisch op met Windows. Dit is soms handig, bijvoorbeeld wanneer je je Tomtom aansluit en de computer vervolgens automatisch naar updates gaat zoeken. Vaak is het echter niet nodig en zelfs ronduit irritant. Wil je dat een programma niet langer automatisch opstart met Windows? Doe dan het volgende:

  • Ga naar het startmenu. Typ in de zoekbalk MSCONFIG
  • Ga naar het tabblad 'opstarten'
  • Je ziet nu een overzicht van programma's die automatisch opstarten met Windows. Door het vinkje weg te halen bij een programma verhinder je dit.

Wil je nog meer mogelijkheden en heb je al wat meer ervaring met Windows, kies dan voor het programma 'Autoruns'. Dit is door Microsoft zelf geschreven en biedt veel inzicht in alle programma's en services die automatisch opgestart worden.

Gebruik CCLEANER om de je computer eens goed op te ruimen

Vind je het lastig om MSCONFIG te gebruiken en snap je niets van het programma 'autoruns', Installeer dan Ccleaner. Met dit handige gratis programma kun je niet alleen bepalen welke programma's er allemaal automatisch opstarten, je kunt er ook de harde schijf eens goed mee opruimen en het register checken op fouten.

Scan je computer op Malware!

In ongeveer de helft van de gevallen wordt een trage computer veroorzaakt door Malware die op het systeem is geinstalleerd. Ook al heb je een virusscanner, dan nog wil dat niet zeggen dat er geen Malware op je computer staat. Twee goede standalone programma's om je computer snel te scannen zijn “Hitman pro” en “Malwarebytes”. Je kunt ze naast je huidige virusscanner gebruiken.

Meer tips om je pc sneller te maken

Gebruikers blijven met het probleem zitten, dat de computer naarmate je veel gebruikt trager wordt. Hierover krijgen wij van Pctipvandedag.nl ook regelmatig vragen over. Daarom hebben we eerder tips geschreven over je computer sneller maken, zoals: In 10 stappen je pc sneller maken en  trage pc: oorzaken en oplossingen.

Deel dit artikel:

Andere bezoekers lezen nu: